Ispred zgrade MUP-a stotine pari cipelica i knjiga "Ukradeno dete" FOTO

Građani Bukurešta ostavili su oko 200 pari cipela ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije kako bi skrenuli pažnju na slučajeve nestale dece.

Izvor: B92

Subota, 03.08.2019.

20:01

Ispred zgrade MUP-a stotine pari cipelica i knjiga
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ostavljene su cipele, igračke, sveće i knjigu "Ukradeno dete" Jana Mekivena.

Organizatori, Nacionalna liberalna partija (PNL) u Bukureštu, kažu da su hteli da ukažu na činjenicu da tragedija u Karakalu kada je ubijena 15-godišnje devojčice koja je prethodno kidnapovana, "nije izolovan slučaj".

Nedavno ubistvo Aleksandre Makesane (15) izazvalo je bes javnosti, jer policija nije pravovremeno reagovala na njene telefonske pozive da je kidnapovana.
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Policija je imala problema da locira devojku, jer su koristili pogrešnu tehnologiju, a tražila je i nepotrebne naloge za pretres, kada je pronašla kuću muškarca koji ju je kidnapovao. U međuvremenu je i ministar policije podneo ostavku.

Građani su se okupili u 11:05 u vreme kada je Aleksandra Makesanu prvi od tri puta pozvala policiju, prenosi Ađerpres.

Predsednica gradskog odbora PNL Violeta Aleksandru rekla je da je neophodno raditi na profesionalizaciji u rešavanju slučajeva nestalih osoba.
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Reč je o specijalnim situacijama za koje je neophodan određen nivo obuke, rekla je ona i dodala da je potrebno uraditi evaluaciju policijskog sistema.

Organizator skupa Danijel Čiungu upozorava da se 400 nestale dece se ne pronađe svake godine.

"Mnogi mladi ljudi napuštaju Rumuniju, oni su ili kidnapovani ili obmanuti i vode ih u druge zemlje gde ih iskorišćavaju ili zloupotrebljavaju. To je veliki problem za Rumuniju što ne može da zaštiti svoje građane. O ličnoj bezbednosti svakog građanina ne može da se pregovara", rekao je on.

Prema zvaničnim podacima, u Rumuniji je prošle godine nestalo 4.000 maloletnih lica od kojih je 3.600 pronađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: