Kuburović i Fabrici o Nacionalnoj strategiji razvoja pravosuđa

Beograd -- Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je njeno Ministarstvo izradilo konačni radni tekst nove Nacionalne strategije razvoja pravosuđa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Ministarstvo pravde Srbije
Tanjug/Ministarstvo pravde Srbije

Strategija obuhvata period od 2019. do 2024, u skladu sa daljim procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji i jačanja pravne države, dostupnosti pravde i pravne sigurnosti, te ostvarivanja kvalitetnog i efikasnog zaštite prava i sloboda građana.

U razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, s kojim je razgovarala o dosadašnjoj i budućoj saradnji, ona je podsetila da je prva verzija ovog strateškog dokumenta predstavljena krajem januara ove godine, od kada je tekao konsultativni proces i da su svi zainteresovani mogli da iznesu sugestije i komentare.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Kuburovićeva je izrazila zadovoljstvo što je radna verzija ovog dokumenta postignuta konsenzusom svih članova i što je ceo proces bio transparentan i inkluzivan.

Ministarka Kuburović i ambasador Fabrici razgovarali su i o revidiranom Akcionom planu za Poglavlje 23, čija je radna verzija poslata evropskim institucijama na mišljenje, a po čijem dobijanju će biti pokrenuta javna rasprava o ovom značajnom dokumentu za pravni sistem Srbije.

Kuburovićeva i Fabrici razgovarali su i o zakonima koji uskoro počinju da se primenjuju, o podzakonskim aktima, te o budućim aktivnostima Ministarstva pravde u okviru borbe protiv korupcije.

Ministarka je zahvalila ambasadoru Fabriciju na podršci koju Delegacija EU pruža Ministarstvu pravde u toj oblasti, dodaje se u saopštenju.

strana 1 od 136 idi na stranu