SAD uvele sankcije šefu vojske Mjanmara zbog krize s Rohindža muslimanima

Vašington -- SAD su uvele sankcije šefu mjanmarske vojske i još trojici vojnih zvaničnika te azijske zemlje zbog "etničkog čišćenja" manjinskih muslimanskih Rohindža.

Izvor: Beta
Podeli
Paula Bronstein/Stringer/Getty images
Paula Bronstein/Stringer/Getty images

Državni sekretar Majk Pompeo u izjavi je naveo i da je zabranjen ulazak u SAD načelniku generalštaba mjanmarske vojske Min Aung Hlaingu, njegovom zameniku Soe Vinu, generalima Tan Ou i Aung Aungu i njihovim porodicama.

"Američka vlada je prva koja javno reaguje protiv najviših zvaničnika mjanmarske vojske. Pojedinci će se naći na meti sankcija na osnovu kredibilnih izvora informacija o umešanosti tih lidera u teška kršenja ljudskih prava", naveo je Pompeo.

Šef američke diplomatije je izrazio "zabrinutost" jer vlada Mjanmara "nije učinila ništa da pozove na odgovornost vinovnike" nasilja s kraja avgusta 2017, kada je više od 700.000 Rohindža izbeglo iz većinski budističkog Mjanmara. Progonjeni od mjanmarske vojske i budističkih paravojnih formacija, Rohindže su se sklonile u ogromne improvizovane izbegličke kampove u Bangladešu. Ipak, više stotina hiljada Rohindža i dalje žive u mjanmarskoj državi Rakin u veoma teškim uslovima.

Istražitelji UN su nasilje prema Rohindžama okvalifikovali kao "genocid".

Pompeo je iskoristio termin "etničko čišćenje", osudio to što je general Min Aung Hlaing u maju "posle samo nekoliko meseci zatvora" oslobodio vojnike odgovorne za jedan masakr Rohindži. On je to uporedio sa tretiranjem dvojice novinara Rojtersa koji su u zatvoru proveli više od 500 dana zbog istraživanja tog masakra.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda će zatražiti otvaranje istrage o navodnim deportacijama Rohindža iz Mjanmara u Bangladeš, što bi moglo predstavljati zlčin protiv čovečnosti.

Da li će istraga biti odobrena zavisiće od sudskog veća .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu