"Kina pretnja po Rusiju? Mit onih koji se brinu"

Moskva -- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit to da Kina predstavlja pretnju po Rusiju, prenosi Tass.

Izvor: Tanjug
Podeli
Mark Kolbe/Getty images
Mark Kolbe/Getty images

Navodi se da je Lavrov u intervjuu ruskom listu "Argumenti i fakti" poručio da "Kina ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju".

"Konačno rešenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahteva zabeleženo je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji iz 2001. godine. Imajući to u vidu, za pokušaje isticanja mita o kineskoj pretnji vidi se da potiču od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa", rekao je Lavrov.

Navodi se da je, komentarišući glasine da oko 12 miliona Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i u regionima Sibira, Lavrov je naveo da sumnja u preciznost tih podataka i dodao da je zabrinutost u vezi sa tim pitanjem očigledno preuveličana.

"Smer koji Rusija i Kina slede ka jačanju dobrosusedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv bilo koga. Njen glavni cilj jeste da pomaže društvenom i privrednom razvoju i prosperitetu naših nacija i naroda", kazao je Lavrov.

Svet

strana 1 od 492 idi na stranu