"Opozicija se poigrava sa sudbinom zemlje"

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da se opozicija u Albaniji "poigrava" sa sudbinom te zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

10:40

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

On je ocenio poziv opozicije na bojkot lokalnih izbora 30. juna kao antinacionalni plan u smeru blokiranja učlanjenja u EU, prenosi danas portal a1on.

Rama je na izbornom mitingu u severnom albanskom gradu Tropoja rekao da opozicija "vrišti" jer sa plaši pravde, koja treba da važi za svakoga kada se budu otvorili pregovori sa Evropskom unijom.

"Oni vrište od straha, osećaju veliki strah od otvaranja pregovora sa EU, jer otvaranjem pregovora sa EU započinje novo poglavlje“, kazao je albanski premijer.

Komentarišući odnose s predsednikom Albanije Ilirom Metom, on je rekao da je "Meta preduzeo institucionalno nasilje, i bacao molotovljeve koktele na institucije, Ameriku i Evropu".

Rama je u Tropoji bio dočekan protestom, došlo je do sukoba između demonstranata i policije. Prema navodima medija, o bezbednosti tokom boravka premijera u tom gradu bilo je angažovano preko hiljadu policajaca.

Osim u Tropoji, Rama je održao izborni miting i u Kuksu.

Albanski Izborni kolegijum pre dva dana nije uvažio odluku predsednika Ilira Mete o odlaganju lokalnih izbora u toj zemlji, te je potvrdio odluku Centralne izborne komisije o održavanju izbora koji su prvobitno bili zakazani za 30. juna.

Politička i institucionalna kriza u zemlji se produbila kada je albanski predsednik Ilir Meta odlučio da odloži izborni proces, rekavši da neće dozvoliti održavanje izbora bez opozicije, i izražio strahovanje o potencijalnim građanskim sukobima usled masovnih protesta opozicije. Lider najveće albanske opozicione stranke, Demokratske partije, Ljuljzim Baša pozvao je građane da bojkotuju lokalne izbore 30. juna, dodajući da ti izbori neće biti priznati, prenosi portal a1on.

On je ponovio uslove opozicije za prevazilaženje krize, a to je kažnjavanje onih koje su, kako tvrdi, pokrali glasovi na prethodnim izborima i odlazak premijera Edija Rame.

"Napustite njegove oligarhe, njegove medije i političku poslugu. Dignite glas protiv njih. Protestujte protiv njih. Zaustavite ih. Ne verujte propagandi Edija Rame i njegovim lažima. Odbacite Ramu moralno, duhovno, a pre svega politički“, poručio je Baša albanskim građanima.

Lider albanske opozicije je napomenuo da se vrši "neviđeni teror“ nad građanima da bi izašli na izbore, zaposlenima u administraciji, malim biznisima.

"Pozivam vas da ne budete deo ove farse koja služi samo kriminalu i ličnoj vladavini Edija Rame. Ovi izbori su nula. Oni neće biti priznati“, dodao je Baša.

Istakao je da će on i ujedinjena albanska opozicija učiniti sve što mogu protiv, kako je rekao, ove nezakonite i kriminalne farse.

"Uveravam vas da je kraj Edija Rame sve bliži. Uveravam vas da Albanija ima mogućnost i snagu da izađe iz ove situacije i počne da gradi dostojanstvenu budućnost, kao i svaka druga evropska zemlja“, zaključio je Baša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: