Komšić traži izvinjenje Srbije zbog izjave Dačića

Član Predsedništva BiH Željko Komšić traži izvinjenje državnog vrha Srbije zbog, kako tvrdi, negiranja logora u Prijedoru šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdi da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić negirao postojanje logora u Prijedoru, kao i druge zločine u toj opštini, i zatražio od Vlade i predsednika Srbije izvinjenje zbog takve izjave.

Komšić je u saopštenju Predsedništva BiH naveo da su logori Omarska, Keratern, Tronopolje i druga stratišta bili "najveće fabrike smrti" posle Drugog svetskog rata, kao i da o razmerama zločina u Prijedoru, kako je rekao, najbolje govore presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, prenela je Fena.

Komšić kaže da je Dačić svojom izjavom udaljio Srbiju od civilizovanog sveta i uvredio sve žrtve, i dodaje da kao član Predsedništva BiH od Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži da odmah upute izvinjenje porodicama žrtava.

Dačić je prošle nedelje, gostujući na televizije Hepi, izjavio da je nedavno negde pročitao da vest da su Srbi imali logore u BiH nije bila tačna.

"Svi su imali logore, kada se govori o ratu. Ali da li su to bili logori gde su ljudi bili zlostavljani, ubijani u mučeni, kao što je to predstavljano?", rekao je Dačić.

Na konstataciju voditelja da se ispostavilo da je logor Omarska u opštini Prijedor, koji je bio u žiži svetskih medija, bio zapravo otvoreni logor i da je svako mogao tu da dolazi, Dačić je rekao: "Jeste. Tako je."

strana 1 od 148 idi na stranu