Srbi u Hrvatskoj za 1.500 dinara postajali Mađari

Srbi i Hrvati menjali su 2016. nacionalnost u mađarsku za 1.500 dinara da bi glasali za Roberta Jakovicsa za saborskog zastupnika. Organizatori su osuđeni.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

17:37

Srbi u Hrvatskoj za 1.500 dinara postajali Mađari
Foto-ilustracija: EPA-EFE/Omer Messinger

Afera u kojoj je najmanje jedanaestoro građana Baranje podmićeno kako bi za potrebe parlamentarnih izbora održanih 2016. godine promenili svoju nacionalnost u mađarsku i potom na izborima na listi za saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine svoj glas dali Robertu Jankovicsu, kandidatu DZMH, dobila je svoj prvostepeni sudski epilog.

Osuđujućim presude na bezuslovni zatvor dobili su optuženi Atila Soko (46) iz Grabovca i Gordan Musa Balaš (58) iz Karanca.

Soka je za sedam kaznenih dela protiv biračkog prava osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora, dok je Musa Balaš za četiri kaznena dela osuđena na jedinstvenu kaznu od 10 meseci zatvora, piše Jutarnji list.

Sudsko veće kojim je predsedavala sudija Mirna Grgić nakon dugotrajnog i često sabotiranog suđenja zaključilo je kako je Soka podmitio sedam osoba, a Musa Balaš, inače radnica Centra za socijalnu zaštitu u Belom Manastiru, četiri osobe, pri čemu je jednoj ženi, korisnici socijalne pomoći, čak i pretila da će joj "uzeti dete, kuću i socijalnu pomoć" ako ne pristane na promenu nacionalnosti kako bi mogla glasati za Jankovisca.

Među ljudima koji su preko noći postali Mađari bilo je i Hrvata i Srba, a praktično su svi su bili u statusu socijalno ugroženih osoba, kojima je svaki dinar bio gotovo kao dar s neba. Stoga i ne čudi što su neki od njih pristali na ovakve zahteve, iako su za promenu "dresa" dobili gotovo pa smešnih nekoliko hilljada dinara. Modus operandi pak bio je gotovo istovetan u svim slučajevima. Nakon što bi ljudi pristali da promene nacionalnost, Atila Soka, a katkad i sin Muse-Balaš, automobilom bi ih vozili u kancelariju državne uprave, gde bi oni potpisali formular kojim su u biračkom smislu postali Mađari.

"Soka nas je odvezao u Osijek u jednu od kancelarija u Županije, tamo smo nešto potpisali, a on je rekao: 'Sad ste Mađari!' Dao je mojoj supruzi 1.500 dinara i obećao da će nam posle dati još 1.500, ali više ga nismo videli. Inače, s njim nisam u sukobu, ali poznajemo se dugo. On je pre bio s mojom sadašnjom ženom, ali sam mu je ja preoteo", rekao je u svom svedočenju Dalibor Vrbanić, jedan od onih koji su postali Mađari.

"Trebalo je da glasamo za Jankovicsa, ali nismo izašli na izbore, jer smo smatrali da je to nepravedno", dodao je Vrbanić.

Neki od svedoka na sudu su potvrdili kako su za "transfer" nagrađeni novcem, dok se nekima dogodila potpuna amnezija, pa se nisu ničega sećali, ali sud je na kraju relevantnim smatrao iskaze koje su dali u pretkaznenom postupku, kada su svi redom govorili da im je za promenu nacionalnosti nuđen novac. Doduše, neki od njih nikada nisu dobili obećanih 1.500 dinara.

Deo njih na kraju je i dao svoj glas Jankovicsu, a deo nije ni izašao na izbore, jer su, kako su kazali, u međuvremenu shvatili da su prevareni. U tome su im, doduše, pomogli i Jankovicsevi suparnici na izborima iz SMU-a Deneš Šoja i Šandor Juhas, koji su ih, čuvši što se događa, posećivali i govorili im da bi sve trebali da prijave policiji, jer je reč o kaznenom delu, što su neki od njih i učinili, pa je na kraju i pokrenuta istraga koja je rezultovala optužnicom i suđenjem protiv Soke i Muse-Balaš.

U istrazi ipak nije utvrđena sumnja da je Jankovics stajao iza toga, ali optužnica jasno navodi da se sve događalo kako bi "novi Mađari" glasali za njega. On je na kraju i pobedio Juhasa, i to za 311 glasova više, čemu zasigurno nisu presudili glasovi "kupljenih Mađara". Zanimljivo je kako je Hrvatska u avgustu 2016. u samo pet dana dobila 89 novih Mađara na biračkom popisu, od čega ih je u Osječko-baranjskoj županiji bilo 74.

Sud je Soki i Musi Balaš odredio bezuslovnu zatvorsku kaznu smatrajući da su iskoristili socijalno ugrožene osobe i time, uz počinjenje kaznenog dela, pokazali "moralno neprihvatljivo ponašanje". Jedna od svedoka, Antonija Novaković, na sudu je rekla i kako je Soka za vreme suđenja dolazio kod njene majke Katice tražeći od nje da utiče na Antoniju kako ova ne bi svedočila na sudu. Soka i Musa-Balaš negirali su krivicu. Soka je iskazao da nikome nije nudio niti dao mito. Isto je kazala i Musa-Balaš, uz napomenu da su svedoci instruisani od Deneša Šoje, a sve kako bi se ona i Soku optužili za nešto što nisu počinili. Sud im nije poverovao, ali priča tu nije završena, jer će odbrane sasvim sigurno uložiti žalbe na ovakvu presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: