Priština poziva građane da izbegavaju putovanja kroz Srbiju

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane KiM da privremeno izbegavaju putovanje kroz Srbiju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

"Ovo obaveštenje dolazi kao rezultat stalnog hapšenja građana Kosova od strane institucija ove zemlje, uvek u fiktivnim okolnostima. Jedan broj njih je čak i fizički i psihički zlostavljan“, kaže se u saopštenju kosovskog ministarstva.

Kosovsko ministarstvo je takođe zatražilo od građana tzv. Kosova da pokažu opreznost i razboritost ako ne mogu da izbegnu putovanje kroz teritoriju Srbije.

„U skladu sa institucionalnom i zakonskom obavezom da informiše javnost i da se stara o bezbednosti i integritetu svakog građanina Kosova, ministarstvo spoljnih poslova procenjuje da Srbija više nije teritorija koja obezbeđuje minimalnu sigurnost za njihov fizički i pravni integritet njih i članova njihovih porodica. Shodno tome, ministarstvo inostranih poslova i sve institucije su pozvale i nastavljaju da pozivaju institucije Evropske unije da se onemogući takvo ponašanje, ali nažalost do sada nije bilo nikakvog efekta“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se poziva Srbija da konačno odustane od „fašističke prakse i da prizna činjenicu da je ona deo evropskog kontinenta, gde je sloboda kretanja univerzalno pravo svih i poštuje se bez obzira na političke ciljeve“.

strana 1 od 115 idi na stranu