Zaharova: Trenutak za upad nije izabran slučajno; Čepurin revoltiran: Krajnje opasno

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je osudio "upad kosovskih specijalaca u rejone severa Kosova i Metohije koje naseljavaju Srbi".

Izvor: B92, Beta, prva
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu
Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

"To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima", navodi se u saopštenju dostavljenom iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se takođe izražava revolt izazvan "provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, saradnika UNMIK Mihajila Krasnoščekova" i traži "neodložno oslobođenje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident".

U Ambasadi Rusije u Beogradu prethodno je za ruske medije potvrđeno da je kosovska policija u jutrošnjoj akciji uhapsila i jednog Rusa, saradnika UNMIK-a i da je to potvrdila i misija UN.

Prva televizija nezvanično saznaje da je ruski državljanin prilikom hapšenja pretučen.

Zvanična Moskva smatra da upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine na severu KiM i privođenje Srba predstavlja novu provokaciju Prištine, s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Podsećamo da je tokom dijaloga Beograda i Prištine, uz učešće i podršku Zapada, postignut dogovor da kosovske specijalne snage naoružane dugim cevima na sever neće ulaziti“, rekla je Zaharova.

Bez obzira na to, poslednjih godina to se stalno ponavlja i međunarodne snage na to gledaju popustljivo.

„Potpuno je jasno da je takvo ponašanje kosovskih Albanaca direktna posledica višegodišnjeg podsticanja od strane EU i SAD. Kosovski rukovodioci su se već navikli da im sve provokacije prolaze“, navela je ona.

Kako je istakla, slični koraci će voditi ka podizanju međuetničkih tenzija.

Oni lišavaju smisla višegodišne napore međunarodne zajednice da se dođe do mirnog rešenja.

„Trenutak za upad nije izabran slučajno - odmah posle izlaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu o kosovskom pitanju. Pretpostavljamo da uzdržan pristup Beograda, s ciljem da se postigne pravedno i dugoročno rešenje, ni Prištinu ni njene zapadne pokrovitelje ne zanima“, ističe se u saopštenju ruskog MIP.

Ona je rekla da Moskva, u ovako odgovornom trneutku, poziva međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovske radikalne snage i spreče dalje širenje konflikta sa nepredvidljivim posledicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu