Izrael: Islamski džihad namerno ispalio raketu sa severa pojasa Gaze

Izraelska vojska je optužila ekstremističku palestinsku organizaciju Islamski džihad da je ispalila raketu iz pojasa Gaze koja je sinoć pala u Sredozemno more.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

09:45

Izrael: Islamski džihad namerno ispalio raketu sa severa pojasa Gaze
Foto: Depositphotos/ggkuna

U odgovoru na to Izrael je zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u pojasu Gaze smanjio sa 28 na šest kilometara.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju, Islamski džihad je "namerno ispalio raketu" sa severa pojasa Gaze u cilju da pogodi izraelska naselja duž granice i u nastojanju da naruši napore da se održi prekid vatre između Izraela i ekstremističkih organizacija na toj palestinskoj teritoriji.

Vojska je uz to ocenila da je raketa ispaljena pred potencijalno napet period zbog početka svetog muslimanskog meseca posta Ramazana, Dana sećanja na poginule vojnike i ubijene u terorističkim napadina u Izraelu i izraelskog Dana nezavisnosti, kao i prve godišnjice preseljanja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, prenose izraelski mediji.

Tačno mesto pada rakete nije navedeno na osnovu naredbe vojnog cenzora ali je rečeno da je komandir Islamskog džihada Baha Abu al Ata koji odgovoran za aktivnosti organizacije na severu pojasa Gaze, naredio da se ispali iz kvarta u Beit Lahiji.

To se može smatrati pretnjom vojske s obzirom da je objavljena i fotografija komandira.

On je bio meta napada izraelske vojske tokom dva rata u pojasu Gaze 2012. i 2014. godine.

Veruje se da naredbe prima od lidera Islamskog džihada Zijada al -Nakhalaha u Damasku.

Izrael obično smatra islamski ekstremistčki Hamas koji vlada pojasom Gaze odgovornim za svako nasilje koje odatle dolazi.

U današnjem saopštenju je međutim navedeno da činjenice na terenu pokazuju da se Islamski džihad ne potčinjava vlasti Hamasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: