Mogerini: Ubrzati pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je u svom obraćanju pred EP pozvala EU da otvori nove i ubrza postojeće pristupne pregovore sa zemljama Z. Balkana.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2019.

21:21

Mogerini: Ubrzati pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana
Foto: Tanjug/AP/Rahmat Gul

"Verujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore koji već traju sa zemljama Zapadnog Balkana kao i u naše snažno partnerstvo sa onima koji još nisu kandidatske zemlje”, poručila je Mogerini.

Ona je u svom govoru posvećenom rezultatima EU spoljne politike ocenila da je politika proširenja bila jedna od uspešnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva Evropskog parlamenta.

"Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno sa Balkanom je uspešna priča koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavaljanja povrenje i zajednički izazova", kazala je Mogerini.

Kao primer uspeha Evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja posle 27 godina bilateralnih problema. Istovremneo, šefica evropske diplomatije nije pomenula ulogu EU u dijalogu Beograda i Prišrine.

"Možda ne uspete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda posle 25 godina, 7 godina ili samo dve godine", poručila je Mogerini.

Ocenila je da bi streteški velike greška i primer "kratkovidosti" EU bilo ukoliko odluka o pokretanu pristiupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom ne bi bila doneta u junu ili bi se odložila.

Mogerini je pred poslanicima Evropskog parlamenta zaključila da se zemlje Zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje već kao zaokruživanje evropskog kontinenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: