SAD uz Tačija, Britanija iza Haradinaja: Klinč zbog takse

Beogradski "Blic" piše da se trenutno na Kosovu po pitanju takse sukobljavaju interesi SAD s jedne strane i velikih sila s druge strane.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2019.

10:44

SAD uz Tačija, Britanija iza Haradinaja: Klinč zbog takse
EPA/Valdrin Xhemaj

Prema pisanju tog lista, nasuprot stavovima SAD stoji, pre svega, Velika Britanija. SAD su za dogovor Beograda i Prištine, dok Britanci, navodi list, otvoreno rade protiv dogovora.

Amerikacima, koji su, prema pisanju prištinskih medija, u diplomatskim krugovima više puta jasno naglasili njihov cilj - uzajamno priznanje uz moguću korekciju granica - scenario haosa nikako ne bi odgovarao, navodi list

Zato, prema navodima lista, Amerika trenutno ne želi silom da natera albanske lidere da povuku takse, jer bi takav potez mogao da bude višestruko zloupotrebljen od pojedinih prištinskih lidera na Kosovu i da eskalira u nasilje na terenu, a to bi značilo smrt za dogovor sa Beogradom.

S druge strane, Velika Britanija ima bliske veze sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je glavni protivnik kako razgraničenja, tako i ukidanja takse.

Prema rečima izvora "Blica" iz kosovske skupštine, Britanci sada već gotovo otvoreno rade protiv dogovora. "Britanci najdirektnije rade protiv dogovora, a sve kroz priču da nisu za korekciju granica, jer bi to za sobom nosilo brojne probleme, možda i u celom regionu. Cilj Britanaca je tako suprotan američkom, a u najkraćem, on znači celo nezavisno Kosovo priznato od Srbije", rekao je neimenovani izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: