"Napuštanje parlamenta je suprotno vrednostima EU"

Nakon odluke opozicionih albanskih poslanika o otkazivanju poslaničkih mandata, portparolka EK Maja Kocijančić ocenila da je to kontraproduktivno.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

11:50

Ilustracija: Getty Images

Ona je za albansku agenciju ATA ocenila da je reč o potezu suprotnom reformskim naporima Albanije na putu ka EU, prenosi A1on.mk.

"Pravo građana da učestvuju u mirnim protestima je suštinski element i suštinska vrednost svake zrele demokratije i to mora da se garantuje. Ipak upotreba sile i izazivanje štete na javnim objektima, poput onoga što smo videli prošle subote u centru Tirane, nije prihvatljivo. Parlament predstavlja osnovu svake evropske demokratije, to je mesto gde treba da se diskutuje o reformama i razvoju, a ne da se bojkotuje“, izjavila je Kocijančić.

Ona je istakla da očekuje da se vlast i opozicija angažuju u konstruktivnu diskusiju u cilju prevazilaženje aktuelne političke situacije u zemlji.

Poslanik iz opozicije Demokratske partije Enkelejd Alibej upitao je "gde su bili ova gospoda i drugi 2014. godine, kada je zemlja bila pretvorena u oazu marihuane".
On je istakao da se opozicija u Albaniji konsultovala sa strancima, ali da se pre svega konsultovala sa Albancima.

Osim 43 poslanika iz redova opozicine Demokratske partije, jednoglasnu odluku o otkazivanju poslaničkih mandata donelo je i 19 poslanika iz redova Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: