Šib: Nemačka želi relaksaciju situacije

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da njegova zemlja priželjkuje da pokretanje postupka formiranja vojske Kosova ne dovede do dodatnih tenzija.

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

13:31

Šib: Nemačka želi relaksaciju situacije
screenshot

Kako je rekao, njegova zemlja priželjkuje "relaksaciju situacije" nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Šib je rekao da procene govore da će proces koji je danas pokrenut usvajanjem tri zakona u kosovskom parlamentu, trajati otprilike deset godina i na kraju će dovesti, po svemu sudeći, do formiranja defanzivno orijentisane vojske.

"Smatramo da postupak transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u defanzivnu vojsku mora da bude inkluzivni proces, odnosno da u njemu učestvuju i pripadnici srpske manjine. Neophodno je da taj proces bude u skladu sa zakonom i odredbama ustava", kazao je Šib posle sastanka sa gradonačelnikom Niša Darko Bulatovićevim.

Šib je istakao da se Nemačka zalaže da NATO i KFOR prate proces formiranja vojske Kosova. On je dodao da Nemačka zastupa stav da se radi o nezavisnoj državi i da je suvereno pravo svake države da formira svoju vojsku.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Šib razgovarali su u Gradskoj kući o ekonomskoj i drugim vidovima saradnje tog grada i nemačkih kompanija i ustanova. Šib kazao da se nemačko-sprski ekonomski odnosi razvijaju veoma dobro i da u Srbiji posluje dosta kompanija jer imaju poverenje u stabilnost zemlje.

Šib je na Filozofskom fakultetu u Nišu posetio nedavno otvorenu Katedru za germanistiku i razgovarao s profesorima, studentima i učenicima koji pohađaju bilingvalno nemačko odeljenje u Gimnaziji "Stevan Sremac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: