"Nama odnos sa Albancima neće rešiti niko sa strane"

"Nije pravo vreme" za formiranje vojske Kosova i suprotno je preporukama mnogih NATO članica, rekao je generalni sekretar Stoltenberg u Briselu.

Izvor: B92, prva
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Javnost u Srbiji je tu izjavu shvatila kao zabranu, odnosno da 14. decembra neće biti formirana Vojska Kosova.

Jesmo li pravilno shvatili izjavu prvog čoveka NATO, govorili su gosti Prve profesor na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost Ilija Kajtez i predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović.

“Mislim da ne znači da kosovske institucije neće formirati vojsku. Sudbina formiranja vojske Kosova je u Vašingtonu”, kaže Kajtez.

Živulović je imao drugo mišljenje.

“Ne bih se baš složio da se sve odlučuje u Vašingtonu. Imamo rezoluciju 1244, Kumanoviski sporazum, ustav koji kaže da vojska ne može da se formira. Kosovskoj vladi se ljulja pozicija zbog nedobijanja jvizne liberazacije, a ona je uslov opstanka vlade”, ističe Živulović.

“Slušajući amabasadore u Beogradu, nama odnos sa Albancima neće rešiti niko sa strane. Ne razumem zašto mi ne pokušamo da unormalimo odnose sa Albancima”, kaže Živulović.

“Mi smo u ovom trenutku najmanje radikalni, a linija ispod koje ne možemo ići jeste ako Albanci pokušaju novo etničko čiščenje. Ne možemo zastupati ideju apsolutnog mirotvorstva. Ne smemo da nasednemo ni na jednu provokaciju”, kaže Kajtez.

Opširnije u video-prilogu:

Politika

strana 1 od 180 idi na stranu