"Makron se nije pokazao kao mirotvorac za Balkan"

Francuski predsednik Emanuel Makron se drži po strani u procesu pomirenja na Balkanu, ocenio je francuski list Opinijon (L' Opinion).

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

11:07

Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin

Ovaj list, naime, podseća da Makron tokom nedavnog obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata nije našao vremena da se sastane s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

"Oni koji su se nadali na Balkanu da će komemoracija 11. novembra u Parizu biti prilika za napredak u procesu pomirenja Srbije i Kosova ostali su razočarani. Dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, bili su na komemoraciji na poziv Francuske, ali nisu imali sastanke s Makronom, koji je predstavljen kao 'mirotvorac'", preneo je list. U članku pod naslovom "Kosovo-Srbija: Makron ostao po strani pomirenja na Balkanu", Opinijon dodaje da je Makron zaista imao gust rapored, ali je ipak našao vremena za trilateralni sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom ali ne i sa predsednicima Kosova i Srbije.

Francuski mediji koji su opširno izvestili o nedeljnoj komemoraciji kritikujući razne propuste, preneli su i izvinjenje francuskog ambasadora u Srbiji Frederika Mondolonija Vučiću zbog rasporeda sedenja na manifestaciji.

Od francuskih političara je najžustrije reagovala predsednica ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen koja je navela da je "šokirana" što je Vučić sedeo daleko podsećajući na istorijske činjenice i ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: