EU zabranjuje štapiće za uši, plastični escajg...?

Brisel -- Zemlje članice EU podržale su predlog direktive o zabrani nekih plastičnih proizvoda za jednokaratu upotrebu. To je još jedan korak ka usvajanju ptopisa o tome.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Gettyimages/Milos Bicanski
Foto: Gettyimages/Milos Bicanski

Cilj predloga koji je Evropska komisija dala krajem maja je da se prvo bori protiv plastičnog zagađenja koje pogađa mora i obale.

Predlaže se zabrana deset kategorija svakodnevnih plastičnih proizvoda kao što su štapići za uši, držači za balone, plastični escajg, plastična oprema za ribolov, što predstavlja 70 odsto svog otpada u moru.

Članice EU su se preko svojih ambasadora u EU usaglasila o zajedničkom stavu u odnosu na predlog Evropske komisije, saopštio je Savet EU.

Time se otvara mogućnost da počnu pregovori s trećim telom Unije, Evropskim parlamentom, koji je već podržao taj predlog glasanjem 24. oktobra.

Prvi razgovori dva tela biće 6. novembra, a EU se nada da bi mogli da se usaglase oko novih propisa pre kraja ove godine.

Oni takođe žele da proizvođači takve plastike snose veću odgovornost za uklanjanje otpada.

Evropska komisija predlaže da proizvođači snose troškove uklanjanja otpada, a Savet EU ide dalje i traži da se ta obaveza proširi na kompanije koje uvoze ili prodaju takve proizvode i pakovanja za jednokratu upotrebu.

Savet EU takođe poziva pojedinačne vlade da uvedu nacionalne ciljeve za smanjene potrošnje takvih plastičnih proizvoda. EU se nada da bi mogli da dođu do načelnog dogovora do kraja godine, a da pravni proces završe do proleža 2019, s stupanjem na snagu 2021. godine.

strana 1 od 415 idi na stranu