"Mogu da zamislim Dejton 2, Rusiju i da se konačno reši"

Mogu da zamislim format nalik Dejtonu i zalažem se da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom za svagda raščistila postjugoslovenska situacija, kaže Petrič.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

11:44

Ilustracija: Thinkstock

Volfgang Petrič, austrijski diplomata i bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo, za "Danas" je kazao da smatra da će septembarski sastanak u Briselu Vučića i Tačija biti ključan i da se iskreno nada da će biti postignut sporazum u skorije vreme.

"Nisam u ličnom kontaktu sa njima, ali sam čitao neke od njihovih izjava. Hajde da podržimo hrabre političke odluke u korist naroda kojih se to tiče", istakao je Petrič.

Petrič je dodao da poštuje mišljenje nemačke kancelarke Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu, ali, kaže, imajući u vidu komplikovani dijalog između Beograda i Prištine, ubeđen je da treba da slušamo pažljivije političke donosioce odluka u tim dvema prestonicama.

Kako ističe, posle dogovora o rešenju konflikta Grčke i Makedonije o imenu, koji je trajao 26 godina, sada preostaje poslednji nerešeni istorijski konflikt između Srba i Albanaca, gde se otvara šansa, smatra, možda poslednja u godinama koje dolaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: