EU: Trampovom odlukom, SAD menja ulogu

EU saopštila da odluka administracije američkog predsednika o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava menja ulogu SAD us vetu.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

07:02

EU: Trampovom odlukom, SAD menja ulogu
Ilustracija: Thinkstock

Portparolka EU Maja Kocijančič saopštila je da 28-člani blok ostaje "čvrsto i pouzdano posvećen" tom telu svetske organiazcije sa sedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja, prenosi AP.

U saopštenju EU se navodi da su SAD "uvek bile u pročelju" zaštite ljudskih prava i "snažan partner" evropskog bloka u Savetu.

Unija poručuje da deli cilj da se Savet učini efikasnijim, napomenuvši da se ove godine obeležava 70-godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, za koju se delimično založila i bivša američka prva dama Elenor Ruzvelt.

EU je to saopštila nakon što je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, zajedno sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom, objavila odluku o povlačenju iz Saveta UN za ljudska prava.

Hejli je, u obraćanju u Stejt departmentu, istakla da je Savet "organizacija koja nije vredna svog imena".

Ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: