"Razni predlozi pristižu sa obe strane"

U krugovima Evropske unije u Briselu se od runde dijaloga Beograd-Priština u nedelju i susreta Vučić-Tači očekuje napredak.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Kabinet predsednika Srbije
Foto: Tanjug / Kabinet predsednika Srbije

To bi uvažili i šefovi diplomatija EU koji u utorak treba da ocene kako napreduju reforme među partnerima na Zapadnom Balkanu, posebno uključujući izglede za konačni sporazum o uređivanju odnosa Srbije i Kosova.

Diplomate u EU kažu da nemaju saznanja o nekom već uobličenom nacrtu takvog sporazuma Beograd-Priština, uz opasku da razni predlozi pristižu sa obe strane i da tim posrednice - visoke predstavnice EU Federike Mogerini to već razmatra neko vreme u nadi da će dve strane doći do nagodbe i uzajamno prihvatljivog rešenja.

Savet ministara EU će u utorak usvojiti zaključke o "evropskoj perspektivi" i oceniti napredak zapadnobalkanskih partnera "na putu priključivanja Uniji".

Dan kasnije te zaključke treba da podrže i šefovi država ili vlada EU, koji će verovatno uputiti "uslovni poziv" Makedoniji i Albaniji za početak pregovora o prijemu u članstvo, da bi se još videlo kakve opipljive rezultate Skoplje i Priština mogu ostvariti u vladavini zakona, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Šefovi država ili vlada Unije neće raspravljati o Zapadnom Balkanu, a ministri EU u nacrtu zaključaka zameraju što dijalog Beograd-Priština ne teče i ne daje brže rezultate, a naglašavaju da mora dovesti do "pravno obavezujućeg sporazuma" o normalizaciji odnosa dve strane, kao ključnog preduslova za njihov napredak u približavanju EU.

U pripremnom dokumentu se, preneli su zvaničnici EU agenciji Beta, pozdravlja početak rada Prištine na statutu Zajednice srpskih opština (ZSO), ali se primećuje da "dugo postoji obaveza" da se ostvari taj bitan deo Briselskog sporazuma.

Ujedno se kaže da moraju biti otklonjeni zastoji i prepreke i u sprovođenju dogovora o energetici, o mostu u Kosovskoj Mitrovici, o upravljanju prelazima i drugim dogovorima.

Šefovi diplomatija EU će, rekli su funkcioneri u Briselu, bez sumnje imati na umu i šta će doneti nedeljni susret Vučić-Tači, pošto su ocenili da je sada snažnija posvećenost obe strane tome da se postigne napredak u "fazi sveobuhvatne normalizacije Dijaloga", kako je to poručila i Federika Mogerini, da bi se došlo do konačnog sporazuma.

Kosovo

Sprečen prijem Kosova u SCO

Beograd -- Na sednici Saveta Svetske carinske organizacije u Briselu je sprečen prijem samoproglašenog Kosova, čiji status u toj organizaciji ostaje sporan i zamrznut.

Kosovo subota 30.06. 16:39 Komentara: 20
strana 1 od 98 idi na stranu