"Novosti": Tajna operacija, "klub 100" uvodi Srbiju u NATO

Beograd -- Predstavnici Ambasade SAD i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi. Cilj: Osnivanje "kluba 100", pišu "Novosti".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Toms Kalnins
EPA-EFE Toms Kalnins

Prema tvrdnjama tog lista, u "klub 100" bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti.

Kako navode, suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu.

List ističe da se ova opsežna akcija oslanja na globalnu strategiju Zapada o "eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu", a da je ključna zona pojačanog propagandnog delovanja upravo Srbija, ali i Republika Srpska, "u kojoj obaveštajci NATO i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu Milorada Dodika s Kremljom".

Pozivajući se na "odlično obaveštene izvore", list navodi da je drugi sekretar u Ambasadi SAD Džon Bovermaster nedavno rekao da će se sredinom septembra, na Fruškoj gori, okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO.

"Novosti", međutim, napominju da Bovermaster napušta funkciju, te da je plan da projekat, koji je on započeo, završi njegov naslednik Džon Radeford. Podsećajući da je u Beogradu prošlog meseca boravila Činčila Moli iz Odseka za propagandnu delatnost Evropske komande NATO, list tvrdi da je ona razgovarala sa predstavnicima nekih nevladinih organizacija i da se raspitivala za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može promeniti.

Kako se dodaje, nju je interesovalo i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije s NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vežbe "Srbija 2018", koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Otprilike u isto vreme, ističu Novosti, u "Kraun plazi" je održan sastanak povodom zajedničke vežbe "Srbija 2018" kojem su, između ostalih, prisustvovali šef kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u Sektoru za politička i bezbednosna pitanja NATO Džejms Meki i referent NATO za Srbiju Anželik Tomsen-Barnet.
Umesto same vežbe, glavna tema je bio plan promocije Alijanse u Srbiji, tvrdi list.

Navodi i da američka ambasada podržava i pomaže aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija, koje se bave promocijom NATO, te podsećaju da je sredinom maja u hotelu "Kristal" u Beogradu održana konferencija pod nazivom "Oblikovanje budućnosti Srbije u eri nesigurnosti" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, na kojoj se govorilo o prednostima saradnje Srbije sa NATO i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 223 idi na stranu