Hiljade mladih na ulicama – "protiv politike mržnje"

Nekoliko hiljada ljudi, uglavnom mladih, protestovalo je u Ljubljani protiv "politike mržnje".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

22:37

Hiljade mladih na ulicama –
Ilustracija: Thinkstock

Oni su tako nazvali oštru retoriku nekih stranaka koja je eskalirala pred parlamentarne izbore koji se u Sloveniji održavaju u nedelju.

Protest pred zgradom parlamenta su organizovale nevladina udruženja i pojedinci okupljeni u "Koaliciji bez straha", prenosi Hina.

Oni su upozorili na govor mržnje protiv migranata i na netolerantne izjave javnih osoba i političara protiv istopolnih parova i gej osoba te najava nekih političara da će nakon dolaska na vlast ukinuti budžetsko finansiranje nevladinih organizacija.

Preko Fejsbuka bio je u isto vreme i na istom mestu najavljen protivskup "Odbranimo Sloveniju" koji je podržalo udruzenje blisko desnom centru, ali se pojavilo samo nekoliko osoba koje su nosile nacionalne zastave. Incidenata nije bilo.

Iako u "Koaliciji bez straha" kažu da je skup nepolitički i upozorenje svim političkim faktorima, veruje se da su njihove poruke uglavnom bile usmerene na političare iz Slovenačke demokratske stranke (SDS) i njenog lidera Janeza Janšu koji bi po anketama mogao da osvoji relativnu većinu na izborima, navodi Hina.

Slovenački analitičari primećuju da se Janšina izborna kampanja u velikoj meri služi porukama protiv migranata i izbeglica iako je migracija danas minimalan problem u odnosu na krizu iz 2015. i 2016., kada je kroz Sloveniju prema centralnoj Evropi dnevno prolazilo i po desetak hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: