Mekalister: Vladavina prava... Vučić: Nemam ništa da dodam

Predsednik Aleksandar Vučić i Dejvid Mekalister ocenili su da Srbija napreduje na putu ka EU, ali da najveći izazovi ostaju reforme u vladavini prava i Kosovo.

Izvor: B92

Petak, 25.05.2018.

00:12

Mekalister: Vladavina prava... Vučić: Nemam ništa da dodam
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Mekalister je izjavio da je 2018. godina ključna za Zapadni Balkan, jer je ponovo u fokusu Evropske unije i ima priliku da svoju evropsku perspektivu pretoči u stvarnost.

"Srbija mora da iskoristi ovaj novi zamah i sada je potreban dalji politički napor da bi se sprovele reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih ljudskih prava", naveo je Mekalister posle razgovora s Vučićem.

Srbija napreduje i njeni evropski ciljevi se ostvaruju, rekao je Mekalister i dodao da zna da će zemlja pratiti svoju evropsku agendu.

"Želimo da vidimo napredak u vladavini prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom, to su veoma važne stvari", kazao je izvestilac EP.

Vučić je rekao da "nema šta da doda niti da oduzme" oceni Dejvida Mekalistera o pravosudnom sistemu Srbije i stanju vladavine prava.

"Tačno je da mnogo toga treba da uradimo na polju vladavine prava, a još jedno važno pitanje je o medijskim slobodama koje smo pokrenuli i verujem da će biti rezultata u budućnosti", kazao je Vučić.

On je ponovio da za Srbiju ostaje jedan veliki problem - odnos Beograda i Prištine, i to "ne zato što je neko nešto nekome obećao, već zato što je neko dovoljno odgovoran da razmišlja o budućnosti Srbije".

Mekalister je rekao da je uveren da će Srbija nastaviti da igra lidersku ulogu u regionu i da vodi u trci ka EU i dodao da je za trajnu stabilnost Zapadnog Balkana potrebna fokusiranost na pomirenje i dobrosusedske odnose.

Naveo je da je počeo da izrađuje novi izveštaj o Srbiji, da će prve nalaze predstaviti 20. juna, zatim 3. septembra, i da se nada da će Evropski parlament usvojiti potpun izveštaj u novembru.

"Da li će i koliko poglavlja biti otvoreno nije nešto o čemu Evropski parlament odlučuje, ali se nadam da će Srbija biti nagrađena za neprestani napredak koji ostvaruje", dodao je Mekalister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: