Mekalister: Vladavina prava... Vučić: Nemam ništa da dodam

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić i Dejvid Mekalister ocenili su da Srbija napreduje na putu ka EU, ali da najveći izazovi ostaju reforme u vladavini prava i Kosovo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Mekalister je izjavio da je 2018. godina ključna za Zapadni Balkan, jer je ponovo u fokusu Evropske unije i ima priliku da svoju evropsku perspektivu pretoči u stvarnost.

Pročitajte još:

"Srbija mora da iskoristi ovaj novi zamah i sada je potreban dalji politički napor da bi se sprovele reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih ljudskih prava", naveo je Mekalister posle razgovora s Vučićem.

Srbija napreduje i njeni evropski ciljevi se ostvaruju, rekao je Mekalister i dodao da zna da će zemlja pratiti svoju evropsku agendu.

"Želimo da vidimo napredak u vladavini prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom, to su veoma važne stvari", kazao je izvestilac EP.

Vučić je rekao da "nema šta da doda niti da oduzme" oceni Dejvida Mekalistera o pravosudnom sistemu Srbije i stanju vladavine prava.

"Tačno je da mnogo toga treba da uradimo na polju vladavine prava, a još jedno važno pitanje je o medijskim slobodama koje smo pokrenuli i verujem da će biti rezultata u budućnosti", kazao je Vučić.

On je ponovio da za Srbiju ostaje jedan veliki problem - odnos Beograda i Prištine, i to "ne zato što je neko nešto nekome obećao, već zato što je neko dovoljno odgovoran da razmišlja o budućnosti Srbije".

Mekalister je rekao da je uveren da će Srbija nastaviti da igra lidersku ulogu u regionu i da vodi u trci ka EU i dodao da je za trajnu stabilnost Zapadnog Balkana potrebna fokusiranost na pomirenje i dobrosusedske odnose.

Naveo je da je počeo da izrađuje novi izveštaj o Srbiji, da će prve nalaze predstaviti 20. juna, zatim 3. septembra, i da se nada da će Evropski parlament usvojiti potpun izveštaj u novembru.

"Da li će i koliko poglavlja biti otvoreno nije nešto o čemu Evropski parlament odlučuje, ali se nadam da će Srbija biti nagrađena za neprestani napredak koji ostvaruje", dodao je Mekalister.

strana 1 od 276 idi na stranu