Moskva: Ukrajinci imali "Buk", mi smo predstavili dokaze

Ruska vojska odbacila je zaključak međunarodnog tima istražitelja koji je saopštio da je utvrdio da je ruska vojna raketa oborila malezijski putnički avion.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

17:39

Moskva: Ukrajinci imali
Foto: Gettyimages/Rob Stothard

Avion malezijske kompanije Malejža erlajns (Malaysia Airlines) na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. godine iznad istočne Ukrajine, gde su i danas proruski pobunjenici. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Većina putnika su bili Holanđani.

Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopštilo da "nijedna protivvazdušna raketa ruske vojske nije prešla rusko-ukrajinsku granicu".

Ministarstvo je dodalo da je ranije predstavilo "iscrpne dokaze" o tome da su za obaranje tog putničkog aviona odgovorne jedinice Ukrajine koje su imale rakete "Buk".

Međunarodni istražitelji su danas saopštili da su zaključili da je raketom protivavionskog sistema sovjetske i ruske proizvodnje "Buk-Telar" oboren malezijski avion na liniji MH17, i da raketa koja ga je pogodila potiče iz 53. protivvazdušne brigade u Kursku, u Rusiji, rekao je holandski istražitelje Vilbert Paulisen.

Istražitelji su na konferenciji za novinare u Utrehtu pokazali delove te rakete.

Oni su u septembru 2016. zaključili da je protivvazdušni raketni sistem iz Rusije premešten na istok Ukrajine, ali ni tada nisu naveli ko je ispalio raketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: