Postalo još opasnije: Vulkan prešao auto-put, ušao u okean

Vulkan na Havajima Kilauea postaje sve opasniji, pošto reke tečne lave teku u okean, a rastopljeno kamenje nastavlja da nanosi štetu na Velikom ostrvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2018.

07:47

Postalo još opasnije: Vulkan prešao auto-put, ušao u okean
Tanjug/AP

Havajski zvaničnici upozoravaju da vulkanska lava koja ulazi u okean predstavlja opasnost po pluća, kožu i oči. To je zato što se pri ulasku lave u morsku vodu oslobađaju hlorovodonična kiselina i para prepuna finih čestica stakla.

Tanjug/AP
Lava iz vulkana je prešla auto-put i ušla u okean, javlja AP, pozivajući se na havajske zvaničnike.
Tanjug-AP
Istovremeno, američka Obalska straža upozorila je brodiće da se klone lave koja utiče u okean kod havajskog Velikog ostrva, osim ako nemaju dozvolu da priđu, prenosi AP. U saopštenju je navedeno da "prilazak suviše blizu lavi može da za posledicu ima ozbiljnu povredu ili smrt".
Kilauea već dve nedelje oslobađa opasne gasove u okolinu vukana, a tok lave uništio je domove i mnoge meštane prisilio na evakuaciju.
Naučnici kažu da je u subotu došlo do spajanja nove i više decenija stare vulkanske magme, što je stvorilo vreliju i tečniju lavu, koja se širokim tokom kreće brzinom od oko 300 metara na sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: