Za Palestince ponedeljak je bio najkrvaviji dan

Raste broj poginulih učesnika protesta kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, održanog u vreme otvarenja ambasada SAD u Jerusalimu. Umrla i beba.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Utorak, 15.05.2018.

06:59

Za Palestince ponedeljak je bio najkrvaviji dan
Foto: Tanjug/AP

Prema najnovijim podacima, stradalo je 59 ljudi, dok je 2.700 ranjeno, saopštili su zvaničnici u palestinskom Ministarstvu zdravlja. Kako navode, učesnicima protesta rane su nanete bojevom municijom, suzavcem i drugim sredstvima.

Me]u \rtvama je i jedna palestinska beba, koja je preminula nakon udisanja suzavca, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja. Nije rečeno koliko su osmomesečna beba i njena porodica bili udaljeni od mesta sukoba.

Većina ubijenih je stradala od hitaca iz snajpera.

Sa ovim brojem žrtava, ponedeljak je najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u pojasu Gaze 2014. godine između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela, prenosi Rojters.

SAD su u ponedeljak zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izraelska vojska je taj dan bacala pamflete kojima je poručila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", preneo je AP.

Većina učesnika protesta su potomci izbeglica ili izbeglice koje su proterane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na kojoj će razgovarati o dešavanjima duž granice Gaze i Izraela.

Održavanje sednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinac, prenosi AP.

S druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: