Da li će radikalima suditi Srbija ili Hag - odlučuje Hag

Da li će se radikalima optuženim za nepoštovanje Haškog tribunala suditi u Hagu ili u Srbiji zavisi od sudskog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Izvor: B92

Petak, 13.04.2018.

14:32

Da li će radikalima suditi Srbija ili Hag - odlučuje Hag
Ilustracija: Thinkstock

To je danas izjavila ministarka pravde Nela Kuburović, koja je podsetila da je Srbija izrazila spremnost da preuzme taj slučaj i da je o tome obavešten Mehanizam, pošto su nadležni sud i tužilaštvo rekli da prema međunarodnim pravilima i prema važećem zakonodavstvu, u Srbiji za to postoje uslovi.

"Sada je na sudskom veću Mehanizma da li će da prihvati našu molbu da se postupak nastavi u Srbiji. Odluka zavisi od sudije koji postupa u konkretnom predmetu", navela je Kuburović.

U ovom slučaju optuženi su Vjerica Radeta i Predrag Jojić, koje je Haško tužilaštvo tereti za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predvidjaju krivično delo za koje se terete.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Trinunala, posle toga su raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Srbija se izjasnila da prihvata da sudi radikalima, ali se tome usprotivilo tužilaštvo u Hagu. Sada se čeka odluka sudskog veća Mehanizma.

Radeta i Jojić su optuženi za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Šešelj je u sredu, 11. aprila, odlukom Žalbenog veća Mehanizma pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja na zločine nad Hrvatima u Hrtkovcima, ali je kaznu već odslužio u protvoru tako da neće ići u zatvor.

Tom presudom je preinačena je prvostepena presuda Haškog tribunala iz marta 2016. kojom je Šešelj bio oslobođen svih optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: