Petak, 30.03.2018.

11:02

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda 9. maja

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda biće održana 9. maja, saznaje Tanjug.

Izvor: B92, Tanjug

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda 9. maja
Ilustracija: Thinkstock

"Danas sam poslao pozivno pismo za održavanje konstitutivne sednice Skupštine grada svim novoizabranim odbornicima. Sednica će biti održana u zakonskom roku, 9. maja", rekao je predsednik aktuelnog saziva gradskog parlamenta Nikola Nikodijević za Tanjug.

Od trenutka kada parlament bude konstituisan počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika. Nikodijević je pojasnio da se na konstitutivnoj sednici najpre potvrđuju mandati odbornika, bira se predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara gradskog parlamenta.

Imenuje se i nova administrativno-mandatna komisija, a u skladu sa novom raspodelom mandata biće izabrana i nova Gradska izborna komisija, s obzirom na to da zakon obavezuje da sastav Komisije oslikava sastav parlamenta.

"Sve radnje će biti obavljene u zakonskim rokovima", podvukao je Nikodijević.

Sednicom skupštine do izbora predsednika, predsedava najstariji odbornik, a pomažu mu dva odbornika iz dve najveće odborničke grupe, a Nikodijević dodaje da je to višedecenijska procedura u Skupštini grada.

Konstitutivnu sednicu parlamenta saziva sadašnji predsednik Skupštine koji šalje pozivno pismo za njeno održavanje, a ta sednica mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata.

Po izboru novog predsednika Skupštine, on zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.
Foto: Getty Images
Podsetimo, lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na nima je, prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije pobedila lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", koja je osvojila 44,99 odsto ili 366.461 glas, što znači da će u novom sazivu gradskog parlamenta imati apsolutnu većinu od 64 odbornika.

Sledi lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" sa 18,93 odsto ili 154.147 osvojenih glasova, odnosno 26 mandata, dok je na trećem mestu lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" kojoj će na osnovu 9,01 odsto ili 73.425 osvojenih glasova pripasti 12 mandata.

Odbornike u Skupštini Beograda imaće još i lista "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija" kojoj je pripalo 6,13 odsto ili 49.895 glasova, odnosno osam mandata.

Izborni cenzus od pet odsto nije prošlo 20 izbornih lista, među kojima su lista "Dosta je bilo - Dveri - Da ovi odu a da se oni ne vrate", lista "Inicijativa ne davimo Beograd - Žuta patka - čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović", lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", lista "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD", lista "Da oslobodimo Beograd" - Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka i Zelena ekološka partija – Zelenii lista "Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije" .

Ispod crte ostali su i lista "Beograd ima snage - Zavetnici", lista "Predrag Marković - Pokret obnove kraljevine Srbije", "Šta radite bre – Marko Bastać", "Zelena stranka Srbije", "Ruska stranka - Mile Milošević", "Zelena stranka - Kakav Beograd želiš? Misli" i lista "Liberalno demokratska partija – LDP – Čedomir Jovanović". Tu su i lista "Nijedan od ponuđenih odgovora", "Građanska stranka Grka Srbije – Vasilios Proveleggios", lista "Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja", "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad", "Republikanska stranka – Republikánus párt – Nikola Sandulović", lista "Za Beograd - Beogondola- saobraćaj, urbanizam, turizam - nova rešenja, konkretni projketi - Jovan Ranđelović" i lista "Jedinstvena stranka pravde - Jekhutno Ćidimos Čaćimasko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: