Čanak: Posle Crne Gore, "meta" Moskve sada je Makedonija

Novi Sad -- Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio da Rusija, posle neuspelog državnog udara i pokušaja nasilnog zbacivanja vlasti u Crnoj Gori, sada pritiska Makedoniju.

Izvor: Beta
Podeli

Čanak je osudio, kako je naveo u pisanoj izjavi, "najnovije pretnje i pritiske koje ruska diplomatija upućuje Makedoniji".

Makedonski mediji juče su preneli da je Rusija upozorila Makedoniju da će njeno priključivanje NATO-u imati negativne posledice na bilateralne odnose sa Rusijom i regionalnu bezbednost.

Čanak je uputio podršku makedonskom premijeru i predsedniku Socijaldemokratskog saveza Zoranu Zaevu, za "napore koje ulaže u izgradnju demokratskog i gra]anskog društva", kao i "snažnu podršku" spoljnopolitičkoj orijentaciji nove makedonske vlade koja "ulaže velike napore u cilju postizanja mira sa svim svojim susedima".

"Od posebnog značaja su pregovori o imenu Makedonije koje bi bilo prihvatljivo svim njenim susedima", naveo je Čanak.

Dodao je da je ubrzan proces evroatlantskih integracija i poziv za ulazak u NATO od ključne važnosti za stabilizaciju prilika u Makedoniji i postizanje demokratskog i razvijenog Balkana.

"Zbog toga su svi pritisci iz Rusije ili neke druge zemlje, koji vode ka zaoštravanju odnosa ili destabilizaciji prilika u regionu, direktan akt protiv interesa društava i svakog pojedinca u jugoistočnoj Evropi", rekao je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu