Linta: 5.000 Srba ne može do državljanstva

Više od 5.000 Srba, poreklom iz Hrvatske, rođenih u Srbiji do 1991. zbog pogrešno upisanog državljanstva, ne mogu da ostvare pravo na hrvatsko državljanstvo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

12:45

Linta: 5.000 Srba ne može do državljanstva
Foto: Getty Images

To je izjavio predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji se zalaže za izmene i dopune Zakona o državljanstvu kako bi ti Srbi zadržali i državljanstvo Srbije.

Usvajanje amandmana omogućilo bi, kaže Linta, da više od pet hiljada Srba zadrži državljanstvo Srbije, i istovremeno ostvari svoje pravo na državljanstvo Hrvatske koje im pripada po poreklu, a time i mogućnost da rešava ostale probleme u Hrvatskoj.

U pisanoj izjavi za javnost Linta ističe da je dobro poznato da su građani u bivšoj SFRJ, pored jugoslovenskog, imali i državljanstvo pojedine republike a posle raspada SFRJ automatski su postali državljni tih republika.

"Recimo, Srbima koji su u Srbiji rođeni do 1991. godine, a čiji roditelji su imali hrvatsko državljanstvo, često je pogrešno upisivano državljanstvo federalne jedinice Srbije, umesto Hrvatske", precizira Linta.

Prema njegovim rečima, nijedno dete koje je rođeno u Srbiji do 1991. godine, a čiji su roditelji hrvatski državljani, nije moglo biti upisano kao državljani Srbije".

Objašnjava da prema članu 22 tadašnjeg zakona o državljanstvu SFRJ republičko državaljanstvo se detetu određivalo po zakonu republike čije državljanstvo imaju oba roditelja u trenutku njegovog rođenja.

"Zbog pogrešnog upisa Hrvatska više od 25 godina odbija da navedenoj grupaciji Srba prizna pravo na hrvatsko državljanstvo sve dok iz Srbije ne donesu dokument da su bili državljani federalne jedinice Hrvatske. Srbija to odbija da učini, jer bi to značilo da se gubi osnov i samim tim srpsko državljanstvo", naveo je.

Linta smatra da se navedeni problem može rešiti usvajanjem amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: