Vučić: Duplirane stipendije za nadarene učenike i studente

Pedsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je odlučeno da će stipendije za nadarene učenike i studente, koje se uručuju povodom Sretenja biti dvostruko uvećane.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2018.

15:45

Vučić: Duplirane stipendije za nadarene učenike i studente
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"Učenici će umesto planiranih 7.500 dinara dobijati 15.000, studenti umesto 12.000 dinara 24.000, dok će stipendije za one na doktorskim studijama biti 30.000 dinara", rekao je predsednik na svečanosti u Palati Srbija.

Vučić je zahvalio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću što mu je dao priliku da najboljim učenicima i studentima saopšti tu lepu vest oko koje su se dogovorili sa premijerkom Anom Brnabić pred početak skupa.

Predsednik je dodao da Šarćeviću zahvaljuje na toj prilici jer mu obično zapadne da govori samo najteže stvari, dok se ministri obično javljaju sa najboljim vestima.

"Uz mnogo rada napornog i teškog uveren sam da ćete moći da ostvarite najveći deo svojih snova i uradite velike stvari za našu zemlju", rekao je Vučić najboljim djacima i studentima kojima su danas uručeni ugovori o stipendijama.

Srbija će, kako je najavio predsednik, nastaviti i ubuduće da nagradjuje i pomaže najboljima, a oni će joj to vratiti tako što će nastave da uče, da budu pošteni, da se bore, rekao je predsednik i dodao da svi treba da znaju da je patriotizam jedna od vrednosti prosvećenog čoveka.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u budžetu obebezdilo sredstva za stipendije za 247 nadarenih učenika, od toga 157 novih i 90 starih stipendista učenika.

Ukupan broj studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju za izuzetno nadarene studente je 704, od kojih su 362 nova kandidata a 342 stara. Od toga 678 je studenata osnovnih i master studija a 26 doktoranata.

Za ostvarivanje prava na stipendiju učenici i studenti polagali su standardizovane testove, osim učenika i studenata umetničkih srednjih škola i akademija koji nisu na teoretskom odseku.

Školske 2017/2018. godine na konkurs za dodelu stipendiju se prijavilo 900 studenata.

Stipendije su nepovatne i biće isplaćivane u 12 mesečnih rata.

Osim toga, Vučić je tokom predaje ugovora o stipendiji zamolio učenike i studente da ostanu u Srbiji i da urade za njih sve što mogu.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
"Molim vas ako je to ikako moguće da ostanete u ovoj našoj lepoj Srbiji i uradite za nju sve što možete jer ne postoji ništa lepše, nišsta veće i ništa važnije od toga da ostane i uradite velik stvari za našu zemlju", rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija sve više da pomaže najbolje i istakao: "Naša borba je borba za budućnost Srbije".

"Nikada ne zaboravite da je pored znanja, poštenja i marljivosti patriotizam jedna od osnovnih odluka prosvećenog čoveka", rekao je predsednik Srbije.

On je kazao da su pred Srbijom veliki zadaci - nastavak puta kojim je Srbija krenula 1804. godine.

"Da čuvamo i unapređuemo vrednosti za koje se borimo više od dva veka, da sačuvamo slobodnu suverenu i nezavisnu Srbiju, snažimo ekonomiju i gradimo našu kulturu i napravimo uređenu i stabilnu državu u kojoj se radi, rađa i dobro živi", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: