Novosadska vlast deli roditeljima testove za narkotike

U novosadske osnovne i srednje škole stići će 20.000 testova za narkotike, koji će biti podeljeni roditeljima đaka sedmog i osmog razreda osnovne škole.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ti testovi će biti podeljeni i roditeljima srednjoškolaca.

U saopštenju Grada Novog Sada dostavljenom medijima navodi se da će se testiranje raditi isključivo dobrovoljno, odnosno po želji roditelja, te da će se obavljati u kućnim uslovima, kao i da nijedan roditelj nije u obavezi da o ishodu i rezultatu obavesti školu.

Ukoliko roditelj ipak želi da, u slučaju pozitivnih rezultata testa, takve rezultate dostavi školi, psihološko-pedagoška služba će u saradnji sa nadležnim organima dalje delovati kako bi se takvim učenicima pomoglo.

Ideja je potekla od roditelja, a Grad je prepoznao značaj preventivnog delovanja u suzbijanju narkomanije među mladima, kaže član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić.

Jelić, koji je i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama koje je realizovalo ovaj navodi da je ponosan što je Novi Sad prvi počeo da primenjuje takav način borbe protiv jednog od najvećih izazova u našem društvu.

"Očekujem da ćemo na ovaj način mnoge mlade odvratiti od ideje da uopšte probaju narkotike i tako sačuvati njihovo zdravlje i živote", kazao je Jelić.

Testiranje na upotrebu širokog spektra psihoaktivnih supstanci podrazumeva pregled uzorka urina, a Grad Novi Sad je za tu namenu utrošio 10 miliona dinara.

strana 1 od 239 idi na stranu