"Sikimić nije bio član nijedne stranke... U tom trenutku"

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je da novi direktor te agencije Dragan Sikimić u trenutku izbora nije bio član nijedne političke stranke.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.01.2018.

15:25

Foto: Screenshot

Kako navode, Sikimić je ispunio sve zakonske i propisane uslove koji se traže za izbor na tu funkciju.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) prenela je ranije da je Sikimić bio član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog Srpske napredne stranke.

Sikimiću, kao i svim drugim kandidatima, pre početka razgovora, postavljeno je sledeće pitanje - Da li ste član neke političke stranke i ako jeste, od kada, ne morate da navedete koje, a Sikimić je odgovorio da nije član, da zna da je to eliminatorni uslov, te da se ne bi ni javljao na konkurs da je član neke stranke", navode iz Agencije.

Agencija za borbu protiv korupcije ističe da o tome postoje dokazi kroz sačinjeni zapisnik i audio snimak jer je uz Sikimićevu saglasnost njegov razgovor sa komisijom tonski sniman.

U saopštenju se navodi i da je Odbor Agencije uvidom u konkursnu dokumentaciju Sikimića i neposrednim razgovorima sa njim utvrdio da on ispunjava sve zakonske i propisane uslove koji se traže za izbor na tu funkciju.

"Odredbom člana 16. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije jasno je istaknuto da 'direktor ne može da bude član političke stranke', a to znači da ispunjenost tog uslova može da se ceni samo prema situaciji koja postoji u trenutku podnošenja konkursne dokumentacije", stoji u saopštenju.

Zbog toga, kako navode, eventualno članstvo u političkoj stranci kandidata koje bi prethodilo trenutku njegove prijave na konkurs "nije pravno relevantna činjenica za mogućnost da jedno lice bude izabrano na mesto direktora Agencije", pa se tim pitanjem Odbor nije ni bavio.

U suprotnom bi, kako se navodi, postupak bio nezakonit i izvan zakonskih ovlašćenja.

"Kako je obrazloženo, utvrđeno je da kandidat Sikimić u trenutku raspisivanja konkursa nije bio član političke stranke, to bi upuštanje Odbora u pitanja koja su od strane medija postavljena Odboru, predstavljalo prekoračenje ovlašćenja predviđenih Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije koja su data Odboru", stoji u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsećamo, Transparentnost Srbija pozvala je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije da ispita moguću političku povezanost novoizabranog direktora Agencije Dragana Sikimića.

U saopštenju TS je navela da Sikimić, sudeći po onome što je objavljeno, ispunjava sve zakonske uslove, ali da je na predlog jedne političke stranke bio član tela koje je sprovodilo predsedničke izbore u opštini Zemun 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: