Šta se zaista dešava u Iranu

Veliki protesti u Iranu u kojima je do sada stradalo dvadesetak ljudi izbili su zbog besa izazvanog merama štednje, uz malo politike, piše “Hafington post“.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

“Ono što Irance izvlači na ulice je njihova ekonomska svakodnevnica – nezadovoljstvo zbog nedostatka posla, nesigurnosti o budućnosti dece...“, kaže Eftantiar Bartmengelic, osnivač evropsko-iranskog poslovnog foruma.

Kako navodi, neredi su u Iranu izbili zbog mera štednje koju je iranski predsednik Rohani uveo od kako je došao na vlast 2013. godine.

“Za Rohanija mere štednje moraju da budu sprovedene zbog inflacije, monetarnih problema i da bi Iran bio atraktivniji investitorima“, kaže Bartmengelic.

Međutim, on ocenjuje i da “nakon veoma teškog perioda sankcija, mere štednje mogu samo da testiraju strpljenje ljudi“.

Pročitajte još:

Podsećamo, demonstracije su izbile u četvrtak u Maškadu, drugom najvećem gradu Irana i potom se raširile po celoj zemlji.

Iranske vlasti za proteste na kojima se mogu čuti i parole “smrt diktatoru“ optužuju “strane plaćenike“, dok neki smatraju i da je reč o sukobu unutar vlasti i da “konzervativna struja“ želi da sabotira ekonomsku politiku vlade.

“Postoje dokazi, uglavnom iz Maškada, da su demonstracije organizovane sa političkim ciljvima“, kaže za “Hafington“ iranski analitičar Amir Mohebian ističući da organizatori nisu predvideli da će protest imati tolike razmere.

Ipak, bes građana zbog finansijske situacije u Iranu vidljiv je već duže vreme, a manjih protesta u vidu štrajkova sindikata i radnika ima već nekoliko godina, piše “Hafington“.

“Nisam iznenađen, poslednje dve godine imate demonstracije protiv banaka. Ceo svet kaže da demonstranti iz nižih klasa, ali mnogi su iz srednje klase - to su oni koji su izgubili najviše“, kaže politički analitičar Mitaba Mousavi.

Pored očiglednih ekonomskih problema, postoji i veliko nezadovoljstvo zbog ukidanja građanskih sloboda, navodi “Hafington“.

Inače, Rohani je nedavno rekao da će iranski narod odgovoriti onima koji podstiču nasilje koji su zapravo manjina.

Takođe, neki politički analitičari ističu da bi demonstranti mogli da postanu ozbiljna pretnja režimu, dok bi političke slogane vlast mogla da iskoristi za alibi da uguši proteste ocenjujući ih kao nasilne.

U međuvremenu je na ulicama Irana održan i “kontra-miting“ onih koji podržavaju vlast, a koji su nosili parole podrške ajatolaha Hameinija, kao i “smrt Americi“ i “smrt Izraelu“.

Svet

strana 1 od 510 idi na stranu