Srećna Nova 2018. godina!

Nova godina je stigla. B92 svima želi srećnu, uspešnu i bolju 2018. godinu u kojoj će se svet nalaziti pred brojnim raskrsnicama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.01.2018.

00:00

Srećna Nova 2018. godina!

I ova godina za Srbiju i njene građane donosi brojne nove izazove, a društvu i državi i obavezu da savlada sve one izazove koji su pred nju odavno već postavljeni.

Na prvom mestu tu su izazovi ekonomske prirode, a ne mnogo manje značajni su i snalaženje u novoj geopolitičkoj situaciji u svetu, nastavak evrointegracija i rešavanje pitanja Kosova, kao i rad na unutrašnjim reformama.

Kada su u pitanju izbori u 2018. godini, sve oči uprte su u Beograd, čiji bi stanovnici na birališta trebalo da izađu najkasnije u martu.

Izbori u Beogradu mogli bi da budu neizvesniji od predsedničkih i parlamentarnih, koji su iza nas. Opozicija smatra da ima šanse i da bi Beograd mogao da bude “prvi korak”.

Kao i uvek, bilo je priča o ujedinjenju opozicije u jednu kolonu, ali ona trenutno deluje daleko. Kandidaturu su iz tog tabora najavili bivši gradonačelnik Dragan Đilas, Aleksandar Šapić, Dragan Šutanovac i Vesna Rakić Vodinelić, dok vladajuća koalicija najavljuje da će izaći sa timom koji trenutno vodi grad - Siniša Mali, Goran Vesić i Milutin Folić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da uz beogradske izbore neće, kako se ranije spekulisalo u medijima, biti i vanrednih parlamentarnih, iako je srpski šef diplomatije Ivica Dačić nakon toga više puta izjavio da bi parlamentarnih izbora moglo da bude.

Kada je reč o godini iza nas, jedna od glavnih vesti u Srbiji, regionu, ali i u svetu bila je prvostepena presuda generalu VRS Ratku Mladiću, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Haški tribunal je ubrzo nakon toga završio rad, a deluje da su sve tri strane ostale nezadovoljne i da nije došlo do pomirenja, što je istakao i glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc.

Poslednja presuda pred Hagom doneta je protiv “hrvatske šestorice” osuđene za zločine protiv muslimanskih civila u tzv. Herceg-Bosni, čime su prvi put u presudama pomenuti Hrvatska kao država i Franjo Tuđman. Međutim, taj događaj pao je u drugi plan nakon što je jedan od osuđenika Slobodan Praljak tokom izricanja presude popio otrov i preminuo nekoliko sati kasnije.

Ukoliko govorimo o svetskim dešavanjima, sve krize iz 2016. prelile su se i u 2017, što bi moglo da se očekuje i u godini koja je pred nama.

U Siriji i dalje traje pat pozicija, iako se navodi da je Islamska država pred porazom. Migrantska kriza ne jenjava, iako su granice zatvorene, a gotovo svakodnevno stižu vesti o desetinama ljudi koji su se utopili u pokušajima da pređu Sredozemno more.

Osim toga, Evropa i dalje strahuje od terorističkih napada, pa su tokom dočeka i ove Nove godine širom sveta ogromne mere bezbednosti.

Možda i najveću buru u svetu videli smo krajem godine kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i tamo premesti američku ambasadu iz Tel Aviva.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe smenjen je sa vlasti posle 37 godina, Britanija je aktivirala Član 50 o napuštanju EU, Francuska je za predsednika dobila Emanuela Makrona, a Austrija "desnu vladu", dok je Severna Koreja nastavila da prkosi svetu i testira balističke rakete.

Svet je u 2017. možda i nedovoljno pratio egzodus Rohingja muslimana, bitkoin je pred kraj godine poludeo, dok je velika glad i dalje problem u brojnim delovima planete. Osim toga, godina će ostati upamćena i po referendumu o nezavisnosti Katalonije, kao i brojnim optužbama za seksualno uznemiravanje koje su počele u Holivudu sa čuvenim producentom Harvijem Vajnstinom.

Predsednički izbori tokom 2018. trebalo bi da, između ostalog, budu održani u Rusiji, Crnoj Gori i Češkoj, opšti u Bosni i Hercegovini, a parlamentarni u Mađarskoj i Sloveniji, dok će svet i dalje pratiti slučaj Nemačke u kojoj i dalje traju burni pregovori o vladi.

Kao i uvek, srpski sportisti doneli su nam mnogo radosti, ali i nešto tuge. Novak Đoković se povredio polovinom godine i nije igrao šest meseci, a njegov novi pohod na mesto broj jedan trebalo bi da počne odmah po ulasku u 2018.

Košarkaši su sa Evrobasketa doneli srebrnu medalju, Ivana Španović je nesrećno ostala bez medalje na Svetskom prvenstvu zbog “slučaja zihernadla”, dok je fudbalska reprezentacija uspela da se plasira na glavni sportski događaj u 2018. godini – Mundijal u Rusiji. Partizan i Zvezda su prošli grupu u Ligi Evrope.

Tokom 2017. godine napustili su nas Ljubiša Samardžić, Raša Popov, Cune Gojković, Uroš Stojanović, Miki Jevremović, kao i Hju Hefner, Rodžer Mur, Čak Beri, Kris Kornel, Džeri Luis, Čarls Menson, Adam Vest i glumac Gordon Kej - Rene iz serije “Alo, Alo”.

B92 će nastaviti da vas izveštava o svim događajima značajnim za Srbiju, region i svet, a verujemo da ćete nas još više čitati i u 2018. godini.

Srećni praznici!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: