Lekari bez granica: Do sad stradalo 6.700 Rohingja

Lekari bez granica objavili izveštaj da je najmanje 6.700 Rohingja muslimana poginulo između avgusta i septembra, posle izbijanja nasilja u Mjanmaru.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

10:35

Lekari bez granica: Do sad stradalo 6.700 Rohingja
Getty images

Ta međunartodna humanitarna organizacija navodi da je izveštaj načinjen na osnovu podataka koje su prikupili u izbegličkim kampovima u Bangladešu.

Oko 630.000 je prebeglo u Bangladeš da bi izbegli ono što su UN nazvale "etničkim čišćenjem", prenosi AP.

Procenjuje se da je najmanje 9.000 Rohingja poginulo u mjanmarskoj državine Rahine u periodu izmedju 25. avgusta i 24. septembra.

Broj poginulih koji iznose lekari bez granica mnogo je veći u odnosu na 400, koliko je u septembru objavila mjamarska vlada.

Organizacija ističe da među poginulima ima i 730 dece, mlađe od pet godina, kao i da njihov izveštaj predstavlja "najjasniju naznaku raširenog nasilja" vlasti Mjanmara, prenosi BBC.

Lekari bez granica navodi da među decom mlađom od pet godina, više od 59 odsto su ubijeni iz vatrenog oružja, 15 odsto je spaljeno u svojim domovima, sedam odsto pretučeno na smrt, a dva odsto su žrtve eksplozija nagaznih mina.

Ministarstvo informacija Mjanmara je saopštilo da su među 400 žrtava većinom "ekstremni teroristi" koji su ubijeni tokom vojne "operacije čišćenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: