Zaev stigao u Beograd, dočekao ga Nenad Popović FOTO

Beograd -- Premijer Makedonije Zoran Zaev, koji će se sutra sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, stigao je na aerodrom "Nikola Tesla".

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Zaeva je na aerodromu dočekao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Kako je ranije najavljeno, teme razgovora sutrašnjih susreta biće unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje, evropski put Srbije i Makedonije i jačanje ekonomske saradnje.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vlada Srbije je saopštila da će premijeri Srbije i Makedonije razgovarati o načinima za unapređenje odnosa dveju zemalja, evrointegracijama, kao i jačanju ekonomske saradnje.

Delegacije dve vlade će nakon toga održati plenarnu sednicu, nakon čega je predviđena konferencija za novinare premijera Makedonije i Srbije, Zorana Zaeva i Ane Brnabić.

Delegaciju Vlade Makedonije, koju predvodi Zaev, posle toga će primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je prva poseta Zaeva Srbiji od izbora za premijera i višemesečne napetosti u odnosima dve zemlje koja je kulminirala krajem avgusta povlačenjem kompletnog diplomatskog osoblja ambasade Srbije u Skoplju zbog navodnog "agresivnog obaveštajnog delovanja" protiv interesa Beograda.

Tenzije su opale posle sporazuma koji su Zaev i srpski predsednik Aleksandar Vučić postigli 23. avgusta u telefonskom razgovoru saglasivši se da ubuduće nesuglasice treba rešavati isključivo dijalogom. Makedonski premijer potom se 26. avgusta u Draču sastao i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, a 31. avgusta ambasadorka Srbije se vratila u Skoplje.

Politika

strana 1 od 8299 idi na stranu