Kitarovićeva: U HR vanredno stanje, ne želim životarenje

Zagreb -- U Hrvatskoj je vanredno stanje, želimo da živimo a ne da životarimo, poručila je predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Ona je to poručila iz Vukovara u trenutku dok se još sleže prašina koja je u hrvatskoj javnosti podignuta nakon njenih žestokih kritika, najoštrijih do sada, koje je vladi Andreja Plenkovića uputila u sredu iz Opatije sa savetovanja ekonomista. 

Grabar Kitarovićeva je danas učestvovala na svečanoj sednici Skupštine Vukovarsko-sremske županije koja slavi svoj dan.

Predsednica je nastavila da kritikuje HDZ-ovu vladu i istakla da se nedovoljno radi na zaustavljanju iseljavanja iz Hrvatske.

"Hrvatska je ugrožena iseljavanjem i izumiranjem. Proteklih godina izgubili smo više ljudi nego u obrani zemlje. Hrvatska izlazi iz same sebe. Najveći negativni saldo imaju Vukovarsko-sremska i Osječko-baranjska županija. U Hrvatskoj je vanredno stanje", rekla je ona.

Smatra da je potrebno još jednom razmotriti predlog budžeta za narednu godinu kako bi se sprečilo demografsko odumiranje.

"Parcijalne mere nisu dovoljne. Želimo zivot, a ne životarenje. Hrvatskoj je hitno potrebna fiskalna i funkcionalna decentralizacija. Sve što ne treba nužno da bude u državnoj nadležnosti treba prebaciti jedinicama lokalne uprave i samouprave", poručila je predsednica, prenosi Dnevnik.hr.

Region

strana 1 od 130 idi na stranu