Preminuo ambasador Potežica

Bbeograd -- Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je u bolnici u Susu u Tunisu posle teške saobraćajne nesreće, potvrdio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: B92, Beta, Blic, Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ambasador Srbije u Libiji bio je teško povređen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Tunisu, posle koje je bio hospitalizovan u bolnici u Susu. To je potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prema nekim tvrdnjama, koje prenose "Novosti", ambasador Potežica je bio u komi i imao je brojne prelome i hematome.

Izvori "Novosti" tvrde da se ispituje da li je ambasador bio meta isplaniranog napada terorističkih ili kriminalnih grupa.

Automobil kojim je upravljao je poslat na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je neko namerno izazvao određeni kvar.

Zbog teškog zdravstvenog stanja, ambasadora Potežicu je obišao generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović.

Potežica je bio na odobrenom službenom putu za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade u Tripoliju, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su 8. novembra 2015. godine, tom prilikom pucano je na kolonu vozila u kojoj je bio i ambasador Potežica.

Oteti službenici stradali su u vazdušnom napadu SAD na uporište ID u Sabrati 20. februara 2016. godine. Vašington je to demantovao. Ivica Dačić je tada rekao da će ambasador Potežica najverovatnije biti povučen.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije formiralo je radnu grupu da istraži taj slučaj, ali nalazi do kojih su došli još nisu objavljeni.

Potežica je rođen 1953. u Prijepolju. U diplomatiji je bio od 1978. Službovao je u ambasadi Jugoslavije u Iranu od 1985. do 1990. i bio šef misije i ambasador Jugoslavije u Jordanu i Palestini 1996–2001.

Prema podacima iz njegove zvanične biografije, iza sebe je ostavio suprugu i petoro dece.

MSP: Delimo bol sa porodicom i prijateljima ambasadora

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica podlegao povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio po nalogu tog resora.

Ministarstvo je sa dubokim žaljenjem saopštilo da deleći bol porodice i prijatelja ambasadora Potežice u ovim tešim trenucima, MSP i svi njegovi radnici su svesni da su izgubili kolegu koji je svoj život u potpunosti, ne samo posvetio, već i ugradio i poistovetio sa diplomatskom službom svoje zemlje i njenim interesima.

Komemoracija će se održati u Ministarstvu spoljnih poslova, a datum održavanja će biti naknadno utvrđen.

Podseća se da su zbog poznate situacije u Libiji, sve strane ambasade akreditovane u Tripoliju su svoje kompletno finansijsko poslovanje, još početkom 2011.godine, izmestile u Tunis, navodi se u saopštenju MSP-a.

Inače, ambasador Potežica je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja. Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka.

Bio je član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko palestinskog društva prijateljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu