I Vulin odgovara Rotu:Ne bi bilo loše da se EU dogovori...

Ministar Aleksandar Vulin smatra da je izjava državnog ministra Nemačke Mihaela Rota u vezi sa odnosom Srbije i Rusije neoprezna.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2016.

11:52

I Vulin odgovara Rotu:Ne bi bilo loše da se EU dogovori...
Tanjug

On je uveren je da ona ne odražava odnose između vlada Srbije i Nemačke.

Vulin je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da Srbija nikada nije ni želela ni pokušala da bude deo bilo koje druge države, pa ni Rusije, te da je siguran da Rot zna da je Srbija suverena zemlja, a ne teritorija.

"Kao suverena zemlja, Srbija ima pravo na svoju spoljnu politiku, prijatelje i interese. Mi se od svojih interesa nećemo uklanjati i nećemo dozvoliti da bilo čija politika ugrožava nacionalne interese", rekao je Vulin.

On je naveo da Srbija ne pokušava da bude deo Rusije, niti je to iko ikada rekao, ali da ne želi ni da za korak umanji dobre odnose sa tom zemljom.

Vulin je ocenio da ne bi bilo loše da se, pre nego što se od Srbije zatraži da poštuje jedinstvenu politiku EU, ta politika i uspostavi, budući da ima zemalja EU koje se zalažu za sankcije Rusiji, ali i onih koje se zalažu za ukidanje.

"Jedni traže udaljavanje od Rusije, drugi čvršće veze. Pre nego što se nama tako nešto prebaci, ne bi bilo lose da se zemlje članice EU najpre dogovore, pa da to zatraže ili ponude zemljama kandidatima", rekao je Vulin.

On je naveo da je sličan slučaj i s mitrantskom krizom, gde neke zemlje smatraju da niko ne treba da uđe na prostor EU, druge da svi treba da uđu, a treće da samo tražioci azila, a ne ekonomski migranti, treba da uđu na prostor EU.

"Pre nego što se EU izbori sa svim protivrečnostima, ne bi trebalo da traži od Srbije ili druge zemlje kandaidata da reši to", reklao je Vulin.

Komentarišući stav Rota o tome da sve mora biti jasno po pitanju Kosova i Metohije, Vulin je rekao:

"Da maksimalno pojasnimo - Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Jasnije od toga zaista ne može".

Rot je sinoć u razgovoru sa studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu rekao da Srbija ima podršku Nemačke u pridruživanju Evropskoj uniji a ne Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: