Dva miliona ljudi hoće novi referendum, Irci traže pasoše

London -- Više od dva miliona Britanaca potpisalo je peticiju za održavanje novog referenduma nakon što su na referendumu 23.juna prevagu odneli glasovi za izlazak iz EU.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Peticija, koju imaju pravo da podrže samo državljani Britanije i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u toj zemlji, toliko je popularna da ju je do 15 časova danas potpisalo 1.580.220 ljudi.

Broj potpisnika veoma brzo raste, a u jednom trenutku je samo za minut porasla za čak 1.000 potpisa, preneo je Rojters.

Sajt na kome je objavljena peticija u jednom trenutku je danas pao zbog navale građana koji su želeli da se potpišu, javlja AFP.

"Pozivamo vladu u Londonu da primeni pravilo po kojem, ako je broj glasača za ili protiv manji od 60 odsto, a izlaznost manja od 75 odsto, treba održati novo glasanje", naveli su organizatori peticije.

Na referendumu po pitanju izlaska Velike Britanije iz EU pobedile su pristalice Bregzita sa 52 odsto glasova.

Ishod referenduma u Velikoj Britaniji, na kojem su građani odlučili da ta zemlja napusti Evropsku uniju, doveo je do porasta broja zahteva za izdavanjem pasoša Republike Irske mahom među stanovnicima Londona, koji žele da ostanu građani EU.

Građani irskog porekla pohrlili su u službu za izdavanje pasoša Republike Irske koja je članica EU, u Kesingtonu i Čelsiju, gde su formirali duge redove i čekali i više od 45 minuta.

Zahteva za izdavanjem pasoša je skoro nestalo, navodi Ajriš Tajms.

Podaci pretraživanja na Guglu, kako navodi Si-En-En, pokazuju da je povećan broja pretraga iz Ujedinjenog Kraljevstva o tome kako dobiti irski pasoš.

Oko šest miliona britanskih stanovnika ima pravo na irsko državljanstvo, a svako kome je roditelj rođen u Republici Irskoj ili u Severnoj Irskoj, koja je deo Velike Britanije, automatski stiče to pravo.

Zahtev za irskim državljanstvom mogu podneti i osobe, kojima su baba ili deda, a u pojedinim slučajevima prababa ili pradeda, rođeni na irskom ostrvu, u odvojenom procesu registracije u irskoj ambasadi.

Irska ambasada je prijavila u petak značajan porast u broju poziva.

Mnogobrojne osobe, koje zovu ambasadu, smatraju da će pomoću irskog pasoša zadržati pravo na slobodu kretanja, rada i života u EU.

"Ne želim da izgubim svoju slobodu da živim i radim u 28 različitih zemalja i nadam se da će mi moja baba, koja je iz Irske, pomoći", rekao je Džonatan Pots iz okruga Lambet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu