"Kao da smo ušli u rat"; "Nećemo EU zbog glupih ljudi"

London -- Izgleda da se polovina Velike Britanije tek sad probudila u stanju šoka, nakon rezultata referenduma o izlasku iz Evropske unije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

O nekoj vrsti zbunjenosti najbolje svedoči više od milion i po Britanaca, koji od jutros potpisuju on-line peticiju za održavanje novog referenduma i poništavanju juče objavljenih rezultata.

“Deluje kao da smo ušli u rat i da je ceo svet poludeo“, rekao je jedan Londonac. “Tamo ima mnogo glupih ljudi, zato smo morali da napustimo EU“, kaže drugi.

Britanska prestonica je u šoku. Čak i ljudi koji su glasali za “odlazak“ deluju zapanjeni onim što se dogodilo. Država je duboko podeljena, i teško je predvideti kako će se stvari odvijati, piše BBC.

Polovina populacije je “poludepresivna“. Ovo nije samo razvod između Britanije i EU, deluje kao razvod “jednog Britanca sa drugim“.

“Poslednji put u Velikoj Britaniji bila sam u martu i zapanjena sam koliko je se raspoloženje promenilo do sada. Rasploženje, na obe strane, je ljuto, sve više podeljeno“, navodi novinarka Keti Kaj.

Glasanje je otkrilo dublju istinu o vremenu o kom živimo, jer je referendum ništa drugo nego posledica globalizacije, piše BBC. Političari u Evropi i SAD nisu uspeli da se izbore sa komplikacijama svakodnevnog života, a britanska većina je rekla da je “dosta“.

Pitanje za Britance je sada gde će ih ovo odvesti?

Mnogi misle da Britanija previše plaća EU, a dobija malo i da bi bilo bolje ne biti deo evropske ekonomije.

Samo nekolicina ekonomista kaže da bi Britaniji bilo gore kada bi bila sama, ali šta će biti još se ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu