Formirana vlast u opštini Stari grad, SNS "šokirana"

Dok se u nekim lokalnim parlamentima odigravaju drame u borbi za formiranje vladajuće većine, u beogradskoj opštini Stari grad došli su do neuobičajenog rešenja

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.05.2016.

19:14

Formirana vlast u opštini Stari grad, SNS

Vlast nisu formirale koalicije nego odbornici iz skoro svih stranaka. Na konstitutivnoj sednici potvrđeno je da je taj eksperiment - uspeo.

Novi predsednik opštine Stari grad demokrata Marko Bastać smislio je revolucionaran plan. Umesto da pregovore prepusti stranačkim centralama, kako se to u Srbiji inače radi, on je formirao lokalnu vlast tako što je pojedinačne pozive uputio svakom od 56 odbornika. Tvrdi da je razgovarao s njih 50, a podrška je stigla sa svih strana.

On je izjavio da je za njegov izbor na tu funkciju glasalo 38 odbornika i da je glasanje bilo tajno, pa se u detalje i imenovanje ne može precizno ulaziti.

"Pre konstitutivne sednice Skupštine opštine razgovarao sam sa odbornicima svih lista koje su prešle cenzus i ušle u opštinski parlament, jer poštujem princip da su bitni ljudi, a ne stranke", kazao je Bastać.

On je precizirao da nije pregovarao sa strankama, već pojedinačno s odbornicima koji su podržali njegovu politiku i nastavak mera koje je i prethodno opštinsko rukovodstvo na čelu s DS sprovodilo, a sve u interesu građana.

"Hteo sam samo da promenim situaciju i pokažem koliko je loš izborni sistem, jer se glasa za liste, ne za ljude. Ovde neki ostvarili rez na svoje ime, drugi krili iza lidera stranaka. Mislim da će saradnja biti dobra iz prostog razloga što je ovo mala opština i svi se dobro poznajemo i možemo da nađemo zajednički jezik da građani budu prvi, ne političari, u prvi plan", rekao je on. Bastać je naveo da je predsednica Skupštine opštine Stari grad postala Mila Popović sa liste Demokratska stranka "Čuvari starog grada". Zamenik predsednika opštine postao je Nenad Borovčanin sa liste Socijalističke partije Srbije, a za zamenika predsednika Skupštine opštine imenovan je Avram Izrael sa liste Socijaldemokratske stranke i Liberalnodemokratske partije Srbije.

Uoči konstitutivne sednice naprednjaci nisu bili raspoloženi za razgovor ,samo su istakli da niko od njih nije bio uključen u tu specifičnu priču formiranja vlasti. Socijalisti, bez komentara, iako je Nenad Borovčanin novi zamenik predsednika opštine. Ostalim listama se ideja svidela, jer kako objašnjavaju, gledano iz pragmatičnog ugla, u tom paradoksalnom ujedinjenju kompletnog političkog spektra ima logike.

"Dogovori su vođeni mimo političkih elita i opcija. Odbornici su sami doneli odluku i to karakteriše ovaj mali bastion", rekao je Avram Izrael.

"Odbornici su predstavnici naroda i potpuno je normalno da se razgovara prvo među ljudima kao što smo mi to uradili. Ovo je možda jedan način da damo putokaz drugim opštinama, jer ipak su ljudi pre političkih stranaka, mislim da je to normalna stvar", naveo je Andreja Milivojević (Dveri-DSS).

Konstitutivna sednica opštine Stari grad prošla je u potpuno normalnoj atmosferi bez ikakvih problema. Kad je već tako bilo, ta činjenica zaslužuje da bude spomenuta.

Gradski odbor SNS šokiran

Gradski odbor Beograda Srpske napredne stranke saopštio je da je šokiran, kako navodi, koalicijom koju su napravile Demokratska stranka (DS) i Srpska radikalna stranka (SRS) na beogradskoj opštini Stari grad.

Kako je SNS ocenio, formirajući koaliciju oni su "prevarili i obmanuli građane koji su glasali za jedne i građane koji su glasali za druge".

"SNS biće opozicija takvoj šarlatanskoj koaliciji, ali time postaje potpuno jasno da DS baš ništa nema da ponudi građanima, sem golog opstanka na vlasti", navedeno je u saopštenju.

Potpredsednik Izvršnog odbora SNS Aleksandar Jovičić poručio je Demokratskoj stranci da je jedino SNS ostala dosledna i nije glasala za, kako je naveo, "sramni" predlog o formiranju koalicione vlasti DS-SRS na beogradskoj opštini Stari Grad.

"Notorna laž je da je Srpska napredna stranka bilo koga pritiskala. Jedino je SNS ostala dosledna i nije glasala za sramni predlog i koaliciju DS-SRS, kojom ste pokazali da ste slagali narod i da su vam fotelje najbitnije", istakao je Jovičić.

"Koliko god lagali narod ne možete slagati da ste formirali vlast na Starom gradu sa Srpskom radikalnom strankom, i da je na vaš predlog Ljubiša Kukolj član opštinskog Veća. Znamo da su vam privilegije važnije od građana, ali obmane ne mogu da traju večno", piše u saopštenju.

Dosta je bilo: Bićemo oštra i principijelna opozicija

Pokret "Dosta je bilo" saopštio je da će biti "oštra i principijelna opozicija" novoj vlasti u beogradskoj opštini Stari grad koju čini koalicija Demokratske stranke (DS), Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i koalicija Dveri - Demokratska stranka Srbije (DSS).

"Pokret Dosta je bilo će, sa osvojenih 14 odsto glasova i 8 mandata, biti oštra i principijelna opozicija ovako formiranoj vlasti u kojoj će prvi put od 2000. godine na vlast doći radikali", navedeno je u saopštenju.

Taj pokret je dodao da su u razgovorima sa DS, koje je vodio nosilac liste DS Marko Bastać, zahtevali da se uvede transparentnost trošenja javnog novca i javnog obavljanja vlasti, da se objave svi ugovori sa pravnim i privatnim licima koje je sklopila opština, kao i da se svakog meseca kaže na šta je potrošen svaki dinar.

"Zahtevali smo da se jasno napravi podela između političkih funkcija i profesionalnih mesta u javnom sektoru. Zahtevali smo da na profesionalne funkcije budu postavljeni kadrovi izabrani putem javnog konkursa, uključujući i načelnika opštinske uprave, njegovog zamenika, sekretara skupštine i njegov zamenika, kao i svi direktori javnih preduzeća i članovi njihovih nadzornih odbora. Tražili smo i da se izvrši popis opštinske imovine i javno objavi ko je koristi", dodaje se u saopšenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: