Amfilohije: Dok je Crna Gora bila hrišćanska država...

Beograd -- Crna Gora ne može biti večna ako se gradi bez boga i protiv boga, na prolaznosti i ništavilu, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Osim toga, on je poručio da treba poštovati današnju Crnu Goru, ali da više treba poštovati boga, te da oni koji danas traže nekakvu svoju autokefalnu crnogorsku crkvu sami govore kako u boga ne veruju, prenosi "Blic".

“Kad su je stvarali na Cetinju govorili su: Mi ne verujemo u boga, ali hoćemo crnogorsku crkvu jer smo mi Crnogorci. Kakvu ti crkvu hoćeš, a ne veruješ u boga”, upitao je mitropolit Amfilohije koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

On je podsetio da je Mitropolija crnogorska bila državna vera sve dok je Crna Gora bila hrišćanska država.

“Za naše autokefalce, za našu sadašnju vlast koja usmerava sudbinu Crne Gore, crnogorstvo je Gospod Bog”, kaže vladika Amfilohije.

Prema njegovim rečima, oni smatraju da Crkva može biti podložna prolaznim vlastima, silama, idejama i ideologijama ovog sveta.

Da je ona tome bila podložna, ne bi kamen na kamenu od nje ostao u ovih dve hiljade godina, poručio je vladika Amfilohije.

On je naglasio da Crkva poštuje i države i vlasti, ali da se ona iznad svega klanja živome bogu i nastoji da ih usmeri Božijim putem koji vodi u život večni.

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori i ove godine dobili su dve uskršnje poslanice - Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu