Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u januaru

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen početkom januara i predviđeno je da sastanak bude na najvišem nivou, rečeno je našoj televiziji u Briselu.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2015.

16:13

Default images

Poslednji susret dve delegacije u okviru dijaloga održan je sredinom oktobra.

Posle višemesečne političke nestabilnosti u Prištini, poraza kosovske delegacije u UNESKO i osporavanja dogovora o Zajednici srpskih opština posle Nove godine nastavak briselskog dijaloga.

"Dijalog je u toku. Sledeći sastanak na najvišoj razini planiran je rano u 2016. godini", rekla je za B92 portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Očekuje se da se u Briselu nađu srpski i kosovski premijeri. Analitičar Dušan Janjić kaže da će proces formiranja Zajednice srpskih opština biti ubrzan zahvaljujući odluci Ustavnog suda Kosova.

"U nastavku dijaloga treba staviti pitanje položaja srpske zajednice da bude vrlo direktan. Da ono što imaju Albanci u Srbiji dobiju Srbi na Kosovu. Srpsko nacionalno veće koje će se baviti medijima, očuvanjem jezika, razvojem kulture. To je zaštita kulturnog nasleđa i pitanje autonomije Srpske pravoslavne crkve", naveo je Janjić.

Dok predstavnici zvaničnog Beograda ističu da su uradili svoj deo posla koji je proistekao iz Briselskog sporazuma, kosovska vlada, između ostalog i dalje nije sprovela dogovor o katastru još iz 2011. godine. Sada se čeka implementacija dogovora o Zajednici srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: