Trećina izbeglica ima lažna sirijska dokumenta?

Berlin -- Skoro trećina izbeglica koji pristižu u Evropu ima lažna sirijska dokumenta kako bi lakše bili prihvaćeni, tvrde nemački zvaničnici, a prenosi “Raša tudej”.

Izvor: B92
Podeli

Oko 527.000 migranata pristiglo je u Nemačku ove godine. Međutim, oko 30 odsto njih se pretvaraju da su Sirijci i dolaze iz drugih zemalja, tvrdi potparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Tobijas Plate.

Objašnjenje za ovo je, kako se navodi, veoma prosto: tražioci azila iz Sirije se brže registruju.

Prema najnovijim podacima Evropske unije oko 20 odsto izbeglica koji dolaze u Evropu su iz Sirije, međutim na granicama oko 90 odsto njih tvrde da su Sirijci.

Kako prenosi “Raša tudej”, identite više od 150.000 izbeglica koji su stigli u Evropu i dalje je misterija za zvaničnike zemlje u koju su pristigli.

Kako je preneo britanski “Telegraf”, u Bugarskoj je zaplenjeno oko 10.000 lažnih sirijskih pasoša

“Pronalazimo lažne sirisjke pasoše. To su ljudi koji tvrde da su iz sirije, a ne znaju ni reč arapskog da progovore”, rekao je nemački Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mejzer.

Mejzer je takođe objasnio da je spremnost Berlina da prihvati izbeglice pogrešno interpretirana od strane onih koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

“U jednu ruku, ne možemo da zatvorimo Evropu, ali sa druge strane ne možemo u potpunosti da otvorimo Evropu za milione i milione siromašnih ljudi. To je nemoguće”, rekao je on i pozvao na promene u evropskim sistemima koja se tiču izbeglica.

Svet

strana 1 od 506 idi na stranu