Komunalci zatvaraju sajtove?

Rešenjem komunalne inspekcije Aleksandru Gvozdenu zabranjena je upotreba imena Aleksinac u nazivu sajta Aleksinac.net i korišćenje tog internet domena.

Podeli

Komunalna inspekcija je, pozivajući se na Odluku o simbolima opštine Aleksinac, kako se navodi u rešenju, konstatovala da se ime Aleksinac u nazivu sajta i domenu koristi u suprotnostima sa odredbama ove Odluke i saglasnosti Skupštine opštine Aleksinac.

Aleksinac.net je, kako piše na njihovom sajtu, "nezvaničan i nezavisni portal Aleksinčana", koji pritom nije registrovan kao javno glasilo.

Aleksandar Gvozden, koji od marta 2006. godine vodi sajt namenjen informisanju ljudi iz opštine, objavio je protestno pismo u kojem na početku navodi da mu je predsednik opštine Aleksinac Grujica Veljković 2012. godine poslao dopis u kojem ga obaveštava da je dužan da traži dozvolu za korišćenje imena opštine.

"Na to sam odgovorio zahtevima za dobijanje saglasnosti, ali i zatražio da Skupština opštine izdvoji određena sredstva za finansiranje, kao što to radi kada su drugi mediju u pitanju. Kao protivmeru, moja agencija bi registrovala javno glasilo i zaposlila par novinara", navodi se u pismu.

Nakon dve godine, kako kaže, dobio je i to od opštinskog veća, iako zahtev nije bio njima upućen i ovo telo uopšte nema tu nadležnost.

"Stiže i, dugo čekana, selektivna, odluka Skupštine opštine. Iz te odluke saznajem da je u međuvremenu donet i Pravilnik koji utvrđuje ovu oblast. Shvatam da je moj zahtev retroaktivno obrađen. Donošenjem dve odluke u istom postupku dva organa i donošenjem pravilnika izvršena je određena vrsta pravne torture", ističe Gvozden u pismu.

On navodi da obrazloženje ovih odluka nije dobio, ali da "očigledno nisu u saglasnosti sa članom 6 Zakona o javnom informisanju i medijima, jer niko ne može imati monopol nad osnivanjem medija".

Nakon toga komunalni inspektor je započeo proces zabrane, a Gvozden je uložio prigovor zbog nenadležnosti, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede propisa.

"Najpre, Zakonom o komunalnim delatnostima ovaj predmet ne spada u komunalne delatnosti. Nije mi dostavljen Zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, iako to pomenuti Zakon nalaže", navodi Gvozden.

On dodaje da bi voleo da u tom zapisniku vidi kako je utvrđeno vlasništvo nad sajtom, čime se definiše „naziv sajta“ u tehničkom i pravnom pogledu.

"Zatim, nije jasno kojim aktom komunalni inspektor, Skupština opštine ili Opštinsko veće ima nadležnost nad međunarodnim TLD. To je kao kada bi vam neko zabranio da otvorite firmu u SAD, Nemačkoj ili bilo gde u svetu", ističe Gvozden i dodaje da je "rok u Rešenju 'Odmah' nejasan jer svaka radnja ima svoj period izvršenja".

strana 1 od 217 idi na stranu