Prijem u ambasadi Češke

Beograd -- Ambasadorka Češke u Beogradu Ivana Hlavsova je, povodom Dana nezavisnosti te zemlje, priredila prijem.

Izvor: Tanjug
Podeli

Skupu je prisustvovala i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Češka ambasadorka je u obraćanju zvanicama navela da ovogodišnja proslava dolazi u trenutku kad se svet priseća stradanja u Prvom svetskom ratu, u kome je, kako je istakla, Srbija imala velike žrtve.

Hlavsova je ukazala i na bliske odnose koje je nekadašnja Čehoslovačka imala početkom 20. veka sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ona je navela da je zgrada češke ambasade u Beogradu svedočanstvo bliskih odnosa dve zemlje i podsetila da je ona izgrađena na zemljištu koje je poklonio kralj Aleksandar I Karađorđević.

To je redak primer da Češka poseduje zgradu diplomatskog predstavništaa i da je još jedino takav slučaj sa njenim ambasadama u Budimpešti i Parizu, rekla je Hlavsova.

Velelepno zdanje na Bulevaru Kralja Aleksandra, koju je projektovao poznati arhitetka Alojz Mezera, nedavno je i restaurirano pa je proslava Dana nezavisnosti bila prilika da gosti po prvi put vide obnovljeni izgled zgrade.

Prijemu su prisustvovali savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, šef delegacije Evropske unije Makl Devenport, mnogobrojni članovi diplomatskog kora, predstavnici kulturnog i javnog života.

Češka obeležava 28. oktobar kao Dan nezavisnosti koju je Čehoslovačka stekla 1918. godine, nakon raspada Austrougarskog carstva po završetku Prvog svetskog rata.

Čehoslovačka je 1. januara 1993. godine podeljena na Češku i Slovačku, a Češka je 1. maja 2004. postala članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu