"Prava trudnice nisu povređena"

Novi Sad -- Inspektorat za rad Ministarstva za rad ispitao je slučaj trudnice Biljane Najvirt koja će dobiti otkaz, i utvrdio da je poslodavac postupio u skladu sa zakonom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavio je nadzor u Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo i utvrdio da prava zaposlene Biljane Najvirt nisu povređena i da je poslodavac postupio u skladu sa Zakonom o radu.

Poslodavac je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, obezbedio posebnu zaštitu Najvirtovoj i produžio trajanje radnog odnosa na određeno vreme u skladu sa Zakonom.

Inspektorat ministarstva je obavio nadzor povodom vesti objavljene na televiziji B92 o trudnici Biljani Najvirt pod nazivom "Ostaje bez posla jer je trudna?".

Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada zaključio je 17. aprila 2012. godine ugovor o radu na određeno vreme na period od godinu dana sa Biljanom Najvirt za obavljanje poslova istraživača pripravnika, podseća se u saopštenju Ministarstva.

Jedanaest meseci kasnije Najvirtova je otvorila bolovanje zbog održavanja trudnoće i sa poslodavcem potpisala dva Aneks ugovora o radu kojima se radni odnos produžava do isteka porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

U međuvremenu zaposlena je obavestila poslodavca o drugoj trudnoći.

Institut je sa Najvirtovom potpisao i Aneks III kojim joj je radni odnos na određeno vreme produžen za vreme trajanja trudnoće sa mogućnošću daljeg produženja za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona o radu od 8. aprila 2013. godine, zaposlenoj koja je za vreme zasnovanog radnog odnosa na određeno vreme ostala u drugom stanju, rok za koji je ugovorom zasnovala radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege i posebne nege deteta.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavno je ako je poslodavcu bilo poznato da je zaposlena ostala u drugom stanju ili ako je trudnica u roku od 30 dana od dana prijema rešenja o otkazu ugovora o radu obavestila poslodavca i dostavila potvrdu lekara, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu