"Rusija je iskoristila naše greške"

Predsednik Češke Miloš Zeman otvorio je samit Istočnog partnerstva EU povodom godišnjice. Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek osvrnuo se na ukrajinsku krizu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

17:45

Default images

Predsednik Češke Miloš Zeman otvorio je danas u Pragu samit Istočnog partnerstva Evropske unije povodom pete godišnjice tog projekta pozivom da zemlje u Istočnom partnerstvu ponude posredovanje Ukrajini i Rusiji za smirivanje sadašnje krize.

"Najgore što možemo da uradimo je da samo posmatramo kako se razbuktava sukob a ako se angažujemo tek kada bude hiljade mrtvih, nikakve posredničke usluge dobre volje koje bismo ponudili ne bi pomogle", kazao je češki predsednik.

Glavna tema samita je Ukrajina na koju su inače 2009. godine kao na najperspektivnijeg člana partnerstva računale Ssvedska i Poljska koje su osmislile taj projekt pomoći istočnim susedima EU.

"Predlažem da tokom večere i sutra razmotrimo kako Istočno partnerstvo može da doprinese deeskalaciji krize u susedstvu gde preti strana invazija ili građanski rat ili oboje zajedno. Mi stariji koji smo nešto slično doživeli pre 20 godina u bivšoj Jugoslaviji imamo neka iskustva. Možemo da ponudimo posredničke usluge dobro volje, ali morale bi da ih prihvate obe strane", rekao je Zeman.

Zbog eskalacije krize u Ukrajini povodom njenog približavanja EU samit u Pragu je na nižem nivou nego što se očekivalo.

Evropsku uniju predstavlja samo evropski komesar za proširenje Štefan File a na nivou šefova država predstavljene su Moldavija, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan, baltičke zemlje, članice Višegradske četvorke i Austrija, čiji predsednik Hajnc Fišer na samit stiže večeras.

Današnji, prvi dan samita posvećen je proceni šta je donelo Istočno partnerstvo učesnicima projekta.

"Istočno partnerstvo je deo politike dobrog susedstva. Nije neizostavno predvorje EU. Ali u svakom slučaju jeste nastojanje da EU ima dobre susede a i ona da za njih bude dobar sused", rekao je češki predsednik.

Češka na ovaj samit dolazi sa predlogom da se Istočno partnerstvo transformiše i vrati početnoj ideji dobrog susedstva a ne pripremi za članstvo u EU, onom projektu kakav je prvobitno ponuđen Belorusiji, Ukrajini, Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu i Moldaviji da se preko ekonomske i političke saradnje sa Unijom približe evropskim standardima.

"Tokom prvih pet godina je projekt postao pripremni razred za članstvo u EU. Stihijski su počele da se koriste metode kao u slučaju evrointegracije Poljske, Češke, Mađarske i drugih. Problemi su počeli kada smo mehanički u Istočnom partnerstvu počeli da koristimo mehanizme kao što je sporazum o pridruživanju", izjavio je danas šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

Češki ministar inostranih poslova upozorio je da ukoliko EU pokreće u susednim zemljama tako temeljne društvene promene mora da ima kalkulaciju koliko sredstava je spremna da uloži u projekt i ublažavanje socijalnih i ekonomskih posledica procesa transformacije u tim zemljama.

"Ukrajinsku krizu doduše jeste izazvala Rusija ali ona je relativno dobro iskoristila greške koje smo mi napravili, promišljeno je ušla u ceo proces i minirala ga. Rusija je iskoristila te tehnokratske nedovoljne zamisli EU i pojavila se kao spasilac", kazao je Zaoralek.

Predsednik Zeman pozvao je danas okupljene predsednike i zvaničnike zemalja uključenih u Istočno partnerstvo da ako odbace predlog Češke da ponude posredovanje u deeskalaciji krize oko Ukrajine u svakom slučaju daju sami neki drugi predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: